Situl TIFF / mai 2007
Festivalul TIFF 2007
Şapte dintre cei 25 de actori tineri scoşi la înaintare de European Film Promotion în cadrul programului Shooting Stars, la Berlin, ajung la TIFF, împreună cu cele mai reprezentative filme din cariera lor. Maria Popistaşu ar fi putut fi a opta, dar se pare că prezentarea ei berlineză i-a purtat noroc, ciupind deja trei propuneri de roluri în producţii internaţionale - drept care n-o vom vedea la festival. Aşa că poţi să ştii cu ce rol la Mitulescu sau Muntean o să se lase prezenţa celor 7 la Cluj, în timpul Zilelor Filmului Românesc?

Concret: cele şapte stele în urcare din selecţia TIFF a programului Shooting Stars 2007 sînt: Tommi Eronen (Finlanda), Afonso Pimentel (Portugalia), Halina Reijn (Olanda), Sabrina Reiter (Austria), Gustaf Skarsgaard (Suedia), Rain Tolk (Estonia) şi Panayota Vladi (Grecia). Site-ul European Film Promotion e generos în informaţii despre ei, aşa că n-are rost să mai intrăm în detalii. Dar pentru că fiecare dintre ei are, totuşi, nevoie de o recomandare din partea noastră, o să spunem că: Tommi apare în cea mai stranie alăturare de ţări coproducătoare pentru un film - China şi Finlanda! - intitulat Jade Warrior; Afonso are un premiu de interpretare la Moscova, face pe DJ-ul şi e cel mai drăguţ dintre toţi; Halina a avut bafta de a juca la Paul Verhoeven, în Black Book (iar Verhoeven, se ştie, are mînă bună la actriţe...); Sabrina a reuşit, după doar un film, să obţină o bursă la celebrul institut de actorie newyorkez Lee Strasberg; Gustaf era răul al naibii de bun din Ondskan / Evil, filmul suedez nominalizat la Oscar acum cîţiva ani şi scos şi pe ecranele noastre - başca e unul dintre cei şase fii ai celui mai bine cotat actor suedez, Stellan; Rain are, în Estonia, reputaţia unui Borat local; iar Panayota e singura cu ceva rubedenii îndepărtate prin România.

Pe cei şapte europeni aici de faţă i-am prins doar pe e-mail, pentru un mic set de întrebări de control înainte de descinderea lor transilvană. Iată ce-au răspuns la întrebarea: Care-s cele trei lucruri care-ţi vin în minte atunci cînd spui Transilvania?

Tommi: Contele Dracula, muzică ţigănească şi peşteri.
Afonso: Primul e, bineînţeles, Dracula. Pe următoarele două sper să le cunosc la faţa locului şi să-mi rămînă în minte.
Halina: Dracula, România, poveste de dragoste.
Sabrina: Dracula, România, Dracula:)
Gustaf: Ha ha... Hm... Dracula, castele şi urşi.
Rain: Sînge, cîmpii, nemurire.
Panayota: Ah, Transilvania! În primul rînd, îmi evocă propriul meu nume, Vladi. Am strămoşi români şi sper ca la un moment dat să aflu cît de adînci sînt rădăcinile mele româneşti. Mă mai duce gîndul la castele, brazi, munţi, natură superbă, muzică de vioară şi flaut şi, bineînţeles, contele Dracula.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus