mai 2007
Institutul Francez din Bucureşti şi Goethe Institut Inter-Nationes prezintă sîmbătă 2 nov, orele 19.00, la Sala Elvira Popescu proiecţia filmului mut Der Schatz / Comoara de G.W. Pabst, cu muzică live compusă de Max Deutsch.

Alături de Fritz Lang şi Murnau, Pabst este unul dintre cei mai importanţi realizatori de film germani din perioada interbelică. Născut în Boemia, în 1885, Georg Wilhelm Pabst este un ilustru reprezentant al expresionismului. Primul său film Der Schatz / Comoara, din 1923, este unul dintre puţinele filme mute pentru care s-a păstrat muzica originală, compusă de Max Deutsch. Lucrarea este considerată prima simfonie scrisă pentru un film. Stilul lui Max Deutsch este marcat de post-romantismul vienez (Mahler, Zemlinski, Schreker şi Arnold Sconberg). Această creaţie anticipează cu zece ani folosirea muzicii în sălile de cinema, cum se va întîmpla, mai tîrziu, la Hollywood.

Amaury du Closel, cel care va dirija muzicienii Orchestrei de Cameră a Societăţii Române de Radiodifuziune, este pasionat de această compoziţie, el însuşi, compunînd muzică pentru filme mute, printre care Cea de-a zecea simfonie / La dixième symphonie, de Abel Gance. Prezenţa lui Amaury du Closel la Bucureşti va include şi un concert de muzică contemporană In memoriam Max Deutsch, sîmbătă, 9 noiembrie, la Studioul de concerte Alfred Alessandrescu al Societăţii Române de Radiodifuziune, eveniment organizat de către Institutul Francez şi SRR, în cadrul Festivalului de Muzică contemporană Ascultă şi vei auzi între 9-15 noiembrie.
Regia: G.W. Pabst Cu: muzică live de Max Deutsch, dirijor Amaury du Closel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus