La Sibiu, cu mult înainte să se nască străbunicii noştri, exista primul teatru din centrul şi estul Europei, cu loje din lemn de trandafir. În oraşul devenit anul acesta Capitală Culturală Europeană, a început ceea ce s-ar putea numi Festivalul festivalurilor. Unsprezece zile ţine Festivalul Internaţional de Teatru, între 24 mai şi 3 iunie 2007. Nu se va termina bine teatrul, şi va începe filmul: TIFF aduce filmele româneşti de la Cannes, la Pavilionul 2007. În tot acest timp, tablouri semnate Tonitza, Brauner, Ţuculescu sînt reunite în Culorile avangardei, o expoziţie care, spune H.-R. Patapievici, se face o dată la 20 de ani.


TIFF - de la Cannes, la Pavilionul sibian

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), aflat la a şasea ediţie, se va desfăşura în acest an atît în oraşul consacrat, Cluj-Napoca, cît şi la Sibiu.

La Cluj, TIFF-ul începe pe 1 iunie 2007, cu proiecţia în premieră a filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, al regizorului Cristian Mungiu. Secţiunea sibiană a festivalului se deschide trei zile mai tîrziu, pe 4 iunie, la Pavilionul 2007, tot cu o premieră: Cocoşul decapitat, al regizorului Radu Gabrea. TIFF-ul se va încheia, în ambele oraşe, pe 10 iunie 2007.

Cocoşul decapitat, co-producţie România-Germania, semnată Radu Gabrea şi Marjan Vajda, bazată pe romanul scriitorului sibian Eginald Schlattner, este povestea din anii '40 a unor adolescenţi, care ilustrează destinul întregii comunităţi săseşti din Transilvania. A fost filmat vara trecută în Sibiu. Cît despre Restul e tăcere, Nae Caranfil a scris o primă variantă de scenariu în urmă cu 18 ani. Este un film despre oamenii care au stat în spatele primei producţii româneşti de amploare, primul lungmetraj din istoria cinematografiei autohtone, Independenţa României, realizat în 1911.

Pe durata TIFF-ului, la Sibiu vor fi proiecţii zilnice cu filmele din selecţia oficială a festivalului, la Pavilionul 2007 şi la Cinema Arta, iar Piaţa Mică va fi locul de întîlnire dintre public şi oamenii de film. Ziua va fi o terasă pentru discuţii şi un punct de informare, iar seara va avea loc proiecţia unui film, cu acces liber pentru public. Printre filmele prezentate se numără Restul e tăcere, de Nae Caranfil, şi California Dreamin' (nesfârşit), regia Cristian Nemescu.

Douăsprezece filme din tot atîtea ţări se întrec pentru Trofeul Transilvania, toate fiind semnate de regizori aflaţi la debut sau la al doilea lungmetraj. România e reprezentată în Competiţia TIFF de filmul care a reprezentat-o şi la Cannes - 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile. Regizorul Cristian Mungiu revine astfel în Competiţia TIFF, după ce, în 2002, filmul său de debut, Occident, a cîştigat Trofeul Transilvania.


Festivalul Internaţional de Teatru

O ediţie explozivă a Festivalului Internaţional de Teatru, sufletul programului Capitalei Culturale Europene 2007, aduce pe scena oraşului peste 350 de spectacole de teatru, dans şi muzică, în săli şi în aer liber. Cu un buget record, de aproape 8 milioane de euro, festivalul reuneşte nume mari ale scenei româneşti, dar şi internaţionale, sub tematica "Next!".

"Acum, cînd festivalul şi oraşul sărbătoresc ceea ce altădată părea o superbă iluzie - Capitala Culturală a Europei - e firesc şi responsabil să te gîndeşti la ceea ce urmează. La mîine, la viitor, la «Next!»", spune directorul festivalului şi al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, Constantin Chiriac.


Andrei Şerban, două premiere

Andrei Şerban va fi prezent în festival cu Pescăruşul şi Purificare, dar şi cu două premiere: Don Juan în Soho, o coproducţie între teatrele din Sibiu şi Cluj, şi Rock'n'Roll, un spectacol lectură după ultima piesă a lui Tom Stoppard. Iar Mihai Măniuţiu îşi va vedea Trilogia evreiască montată integral, în premieră, într-o hală a centralei Simerom. "Iată-mă la capăt, şi, de fapt, la început", a mărturisit regizorul după prezentarea fiecărei părţi pe scena teatrului sibian. "Visez la Simerom. Sper şi cred că va fi un eveniment ieşit din comun", spune Măniuţiu.

Alte spectacole româneşti importante din festival sînt Viaţa cu un idiot şi Othello?! în regia lui Andriy Zholdak, Nasul şi Capra sau cine e Sylvia?, ale lui Alexandru Dabija, Vremea dragostei, vremea morţii şi Balul, de Radu Alexandru Nica, Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Afrim.


Purcărete, absent

Silviu Purcărete este marele absent al festivalului. Pe de o parte, fiindcă este prins în alte proiecte importante: pe 30 mai 2007 are premieră la Royal Shakespeare Company, iar din 6 iunie 2007 montează la Centrul Cultural Abbaye de Neumunster din Luxemburg spectacolul Metamorfoze, după Ovidiu.

Pe de altă parte, Faust va avea premiera la Sibiu abia la toamnă, în deschiderea unui al doilea festival, special organizat în Capitala Culturală Europeană. "Vom mai avea un festival, Festivalul Internaţional de Teatru European, între 20 septembrie şi 15 noiembrie 2007, cu elita teatrului european, unde fiecare trupă va susţine patru reprezentaţii", a anunţat Constantin Chiriac.


66 de ţări

Trupele care vin zilele acestea la festivalul sibian provin din 66 de ţări, iar cele mai bine reprezentate sînt Germania, Japonia şi Franţa. Unchiul Vanea va fi pus în scenă de trupa japoneză Chiten Company, iar compania franceză Carabosse a pregătit pentru Sibiu Instalation de feu, un spectacol de trei ore, sub forma unui traseu ce înconjoară centrul oraşului şi redesenează vechile limite medievale.

Vor fi şi spectacole realizate de trupe din Federaţia Rusă, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Canada, Belgia, Mexic, Peru, Brazilia, Congo, Algeria, Libia sau Thailanda.


De văzut

"O expoziţie care se face o dată la 20 de ani. Uitaţi-vă bine, pentru că aveţi ce vedea" - cu aceste cuvinte, aparţinîndu-i lui H.-R. Patapievici, a fost vernisată pe 15 mai expoziţia Culorile Avangardei, la Muzeul de Istorie din Sibiu. Expoziţia reuneşte 115 tablouri semnate Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Corneliu Michăilescu, M.H. Maxy, Victor Brauner, Marcel Iancu, Ion Ţuculescu, Hans Matiss-Teutsch şi alţii. Lucrările provin de la opt muzee din România şi oferă o imagine de ansamblu asupra interferenţelor estetice din arta anilor 1910-1940. Culorile Avangardei este un proiect organizat de Institutul Cultural Român, iar expoziţia poate fi vizitată pînă pe 25 iunie 2007.


Gorzo şi artiştii anonimi

Un proiect artistic inedit se va desfăşura la iniţiativa artistului Dumitru Gorzo. Punct de colectare a Artei - Street debate public art se deschide la 1 iunie 2007. Pînă pe 30 iulie 2007, în Parcul Astra şi în alte spaţii publice, 50 de panouri verticale vor fi puse la dispoziţia creatorilor anonimi sau underground. "Panourile vor servi drept suport pentru intervenţii de tip graffiti, stencil, stamp, sticker sau simple mîzgălituri şi zgîrieturi - cam tot ce ţine de arta urbană «ilegală»", se arată în prezentarea proiectului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus