România Liberă / mai 2007
Festivalul de film Cannes 2007
Cristian Mungiu a luat sîmbătă şi un al doilea premiu, mai mic, acordat de Ministerul Educaţiei Naţionale din Franţa. "Eu n-am luat niciun premiu la şcoală", spunea el amuzat.
Juriul secţiunii Un Certain Regard n-a putut să nu premieze filmul lui Cristian Nemescu, California Dreamin' (nesfârşit), deşi nu reprezenta viziunea definitivă a lui Cristian Nemescu.

Sîmbătă au fost acordate primele premii ale celei de-a 60-a ediţii a Festivalului de la Cannes. Primul pe listă a fost Cristian Mungiu care a primit Premiul FIPRESCI, acordat de presa internaţională, pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, care a concurat în Competiţia Oficială. De-abia ieşit de la scurta ceremonie din Salonul Ambasadorilor din Palatul Festivalului, cineastul a aflat că a mai primit şi un premiu mai mic, Premiul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Cristian Mungiu a dat autografe lîngă care a desenat pisici şi şi-a adus aminte, pentru că tot a fost numit "le chouchou de Cannes" ("răsfăţatul Cannes-ului"), că la un festival din Asia la care a fost acum cîţiva ani cu Occident a primit un premiu. "Le chou! le chou!", îi strigau organizatorii cu premiul în braţe, şi el nu putea să-şi imagineze că acesta consta chiar într-o varză fiartă. Poate de aici i se trage, i-am spus noi. Este pentru prima oară cînd un film românesc ia Premiul FIPRESCI la cel mai important festival, premiu decis în acest an de un juriu format din cei mai respectaţi zece critici din lume. "Îmi doream premiul acesta, şi doream să-l iau aici", ne-a mai spus Cristian Mungiu.


Visul lui Cristian Nemescu de a fi premiat la Cannes s-a împlinit

California Dreamin' (nesfîrşit) a avut proiecţia de presă vineri. N-au venit mulţi jurnalişti. ("Nici acum doi ani la Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu n-au fost mulţi", ne-am spus.). Nu erau afişe nici prin oraş, nici la standul României. Caietele de presă nu ni s-au pus la cutia poştală din vreme, ci ni s-au dat la ieşirea de la vizionare. Filmul lui Cristian Nemescu a fost ultimul proiectat în secţiunea Un Certain Regard (chiar în ziua în care se împlineau 10 luni de la dispariţia regizorului alături de cel care trebuia să facă sound-design-ul filmului, Andrei Toncu.). Dar la aproape trei ore după ce a fost anunţat premiul lui Cristian Mungiu, California Dreamin' a primit premiul cel mare al secţiunii sale, ceremonia avînd loc imediat după premiera oficială a filmului, încheiată cu cinci minute de aplauze.

"Cînd ne-am întîlnit prima oară, noi, membrii juriului", a spus pe scenă preşedinta acestuia, Pascale Ferran, "Cristi Puiu ne-a zis că filmul este neterminat şi că nu reprezintă viziunea definitivă a cineastului. Am hotărît atunci să nu-l luăm în considerare pentru premiu. Dar vizionarea de ieri ne-a spulberat planurile." Pe scenă au urcat monteurul filmului, Cătălin Cristuţiu şi producătorul Andrei Boncea, din partea MediaPro Pictures. La ieşirea din Sala Debussy, echipa filmului, dar şi jurnaliştii români erau cu ochii în lacrimi, fericiţi pentru premiu, îndureraţi că nu se puteau bucura împreună cu Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, năuciţi de veste. Doar actorii americani Armand Assante şi Jamie Elman dădeau cu profesionalism interviuri.

Cristian Nemescu şi-a dorit, ca orice regizor, să ia un premiu la Cannes. Anul trecut a fost selecţionat cu mediumetrajul Marilena de la P7 în secţiunea Semaine de la Critique. A intrat imediat după Cannes în filmări cu California Dreamin'. Avea emoţii, erau şi mai puţine săptămîni de filmare decît spera, trebuia să lucreze cu actori cu experienţă. Azi, Răzvan Vasilescu spune că regizorul debutant i-a dat unul dintre cele mai iubite roluri ale sale, iar Armand Assante îl compară cu Mario Monicelli şi Vittorio De Sica.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus