Regele broscoi iese din scenă. Căpcăunul îi urmează la tron, deşi nu se aştepta la chestia asta nici în veci. Fără voia sa, trebuie să-şi ia în primire supuşii. Dar el nu are nici un chef să-şi ţină coroana pe cap, aşa că pleacă în căutarea unui înlocuitor. În timpul acesta, "războiul" dintre palate continuă: Făt-Frumos îi caută sîmbetele, vrînd să-i dea în cap o lovitură de palat.

Vă sună cunoscut scenariul? Ştiu, v-aţi gîndit, poate, ca şi mine, la ţara noastră supermarket. Fals! Mai sus e rezumatul intrigii din cea de-a treia producţie a filmului Shrek. L-am văzut într-una din zilele de război urban, post-referendum. În timp ce preşedintele reînscăunat se declara fascinat de telefonia mobilă şi tehnologiile 3G, am rămas surprins să constat cum tema luptei pentru putere se conservă, de la cap la coadă de căpcăun, în orice cadru ar fi lansată. Probabil că scenariştii lui Shrek 3 nu au habar cine-s Băsescu, Tăriceanu, Geoană sau Iliescu. Lovit din toate părţile de nebunia de la noi, m-am enervat la fiecare cadru din Shrek, pentru că nu am putut să nu găsesc similarităţi cu personajele de animaţie: Shrek seamănă, prin "naturaleţea" sa (ca să nu-i zic altfel), cu preşedintele; "ţuţerul" său de nădejde, Motanul Încălţat, aduce cu Emil Boc; evident, Prince Charming (adică Făt-Frumos) nu poate fi decît premierul Tăriceanu; iar intriga e, parcă, luată cu copy-paste din ultimele luni ale politicii româneşti.

Regatul Prea Îndepărtat - "Far Far Away" - este, aşadar, greu "guvernabil". Scenariştii au avut, însă, o limită. Nu ai să găseşti în Shrek 3 scene ce par aproape imposibile. Nu-l vezi pe Shrek la un meci de handbal, confiscînd momentul de glorie al unor sportive. Şi, asta, nu neapărat pentru că în Regatul "Far Far Away" nu s-a auzit niciodată de existenţa acestui sport. Mai mult, nu apare, culmea!, nici un personaj care să vorbească la telefonul mobil, deşi e ţara-tuturor-basmelor, în care orice e posibil.
N-ai să găseşti în film nici un cadru de emisiune TV. În "Far Far Away", problemele se rezolvă prin confruntări directe, iar dacă lucrurile nu sînt foarte limpezi, apare în scenă şi o femelă balaur care tranşează disputele, aruncînd foc în jurul său. Am căutat să găsesc măcar un mic Ion Cristoiu care să-l critice pe Shrek. Nu l-am aflat. Am căutat un ziar pro-Shrek, care să-l atace pe virtualul Cristoiu, am căutat unul anti-Shrek, în care să scrie un personaj precum cel menţionat. Nu există!

Cea mai şocantă similaritate dintre Regatul Prea Îndepărtat şi Ţara Prea Apropiată e aceea că, atît în lumea 3D, cît şi într-asta, prea-multi-dimensională, există întotdeauna o continuare. Cei care au scris povestea lui Shrek 3 promit deja un nou episod din viaţa căpcăunului. Ai noştri, la fel de talentaţi, negociază încontinuu variante de scenarii şi ne vor livra, cu certitudine, mai multe continuări.
Regia: Chris Miller, Raman Hui Cu: voci: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus