Situl TIFF / mai 2007
Festivalul TIFF 2007
Întîlnirea cu Vibeke Windelov, producătoarea lui Lars von Trier la toate filmele mari ale danezului, printre care şi Palme d'Or-ul de la Cannes, Dancer in the Dark. La masa rotundă la care e invitată să participe, i-aş cere să-mi spună varianta ei, detaşată, despre turbulenta relaţie de platou dintre Bjork şi cineast. Vibeke este membră a juriului în acest an.

Concertul Fanfara Ciocîrlia featuring Esma Redzepova, programat pentru seara zilei de 6 iunie 2007, la Sibiu. Mai mult ca sigur vor cînta şi Born to Be Wild, cu care cea mai rapidă fanfară din lume figura pe soundtrack-ul de anul trecut, Borat. Iar dacă trupa a reuşit, în 2006, să încingă spiritele în cadrul conservator al Teatrului Naţional din Cluj, imaginaţi-vă cît de sălbatic va fi dansul în aer liber, la Sibiu.

Master Class-ul lui David Robinson, reputat critic şi istoric de cinema. Mai mult ca sigur că toţi cei care vor să scrie cronică de film (şi sînt mulţi, dacă mă uit la cîte cereri primesc la redacţia revistei Re:Publik) vor avea ceva de învăţat de la el.

Proiecţia de gală cu Moromeţii, care împlinesc în acest an 20 de ani de la premiera din 1987. Şi pentru a vedea cum şi dacă filmul a îmbătrînit, dar şi pentru a afla ce a ajuns azi copilul care îl interpreta pe ecran pe micul Niculae Moromete.

Sesiunea cinematografico-muzicală a lui DJ DuBase, invitat, ca-n fiecare an, să pună muzică peste un film mut clasic. În 2007, victima lui e primul film lungmetraj românesc, Independenţa României, din 1912. Sînt curios ce viniluri o să scotă pe platane. (Şi pentru mine va fi o premieră).

Apropo de Independenţa României, n-aş rata filmul lui Nae Caranfil, Restul e tăcere, şi-n plus, aş petrece ultima seară la Sibiu, unde filmul va fi arătat în aer liber, iar una dintre actriţele noastre mari care apare în el, Ioana Bulcă, originară din Sibiu (!), va primi un premiu de excelenţă.

Mi-aş cumpăra un tricou inscripţionat cu însemnele festivalului. Cel din acest an, cu mutra unui Nosferatu autohton, are toate şansele să devină piesă de colecţie.

Proiecţia în aer liber cu Don, de dragul nostalgiei pentru filmele bollywoodiene. Noul blockbuster indian a făcut ravagii la Berlinala din acest an, unde sute de elveţieni şi-au cumpărat bilete on-line şi au venit la Berlin doar pentru el. Are aproape 3 ore, aşa că veniţi cu întăritoare de-acasă. Va fi unul dintre momentele de antologie TIFF.

Confruntarea cu Gustav Sarsgaard, actorul suedez din programul Shooting Stars. L-aş irita un pic pentru a vedea dacă sare la fel de repede la bătaie cum o făcea în filmul de acum cîţiva ani de la TIFF, Ondskan / Evil.

Petrecerile de la Diesel şi 30+. Ştim cu toţii de ce, nu-i aşa?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus