iunie 2007
Festivalul TIFF 2007
"Adevărata emoţie şi împlinire vine atunci când văd sala plină la premiera filmului", a declarat vineri seara, la Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, regizorul Cristian Mungiu. Filmul său, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, câştigător al premiului Palme d'Or la Cannes a fost proiectat în premieră în România în deschiderea TIFF 2007.

Cele peste 1.200 de persoane care au umplut până la refuz sala cinematografului Republica din Cluj Napoca au aplaudat minute în şir filmul câştigător al marelui premiu de la Cannes şi au izbucnit în urale atunci cînd regizorul Cristian Mungiu şi o parte din echipa sa au urcat pe scenă. "Acesta este momentul adevărului", a declarat emoţionat regizorul.

"Avem cea mai plină sală la deschidere din toată istoria TIFF", a declarat directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Mihai Chirilov. "Este cea mai ambiţioasă ediţie de până acum, cu 160 de filme în festival, două premiere mondiale şi proiecţii eveniment", a mai spus Chirilov, gazdă a evenimentului alături de preşedintele onorific al Festivalului, Tudor Giurgiu şi de primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc. "Datorită TIFF-ului, Clujul a devenit capitala naţională şi, de ce nu, europeană a filmului", a spus primarul Emil Boc.

Reprezentanţii mass-media au putut afla sâmbătă, "la cald", într-o conferinţă de presă, care sunt primele impresii ale regizorului Cristian Mungiu după întâlnirea în premieră cu publicul românesc. Cristian Mungiu a declarat că de abia aşteaptă următoarea proiecţie a filmului la Cluj, de data asta, stând ascuns în sală şi luând pulsul spectatorilor. Cristian Mungiu a vorbit despre cei 5 ani care despart debutul său Occident (câştigător al primului Trofeu Transilvania în 2002) de filmul câştigător la Cannes: a înfiinţat propria casă de producţie, fiind evident nevoit să îi dedice timp, a scris câteva scenarii de lungmetraj care însă nu l-au mulţumit atât de tare încât să devină film, s-a impus pe piaţa publicităţii, regizând din ce în ce mai multe reclame, a realizat unul din cele şase scurt metraje care au alcătuit filmul prezentat la TIFF în urmă cu doi ani, Lost and Found şi a devenit tată. Despre bucuria primirii importantului trofeu Palme d'Or, Cristian a declarat că, paradoxal, bucuria aflării veştii că filmul a fost selectat în Competiţia oficială de la Cannes a fost chiar mai intensă: "Asta ne-am dorit cel mai mult. Ştiam că de aici se poate întâmpla orice!"

Actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov au fost prezenţi la întâlnirea cu presa alături de regizor şi au încercat să explice care a fost "traseul" până la identificarea cu personajele filmului. Regizorul de teatru Andrei Şerban a fost prezent la conferinţă şi, mai mult decât atât, a ţinut să primească câteva lămuriri de la actriţa Laura Vasiliu legate de personajul acesteia.

Dacă vineri seară, la Gala de deschidere TIFF 2007 spectatorii clujeni au fost în delir la premiera filmului care a câştigat Palme d'Or la Cannes, sâmbătă şi duminică se anunţă zile "de foc" pentru cinefili. Filmele I Really Hate My Job, al regizorului englez Oliver Parker şi Puffball, al regizorului Nicolas Roeg sunt proiectate la Cluj în premieră mondială, în prezenţa realizatorilor.


Descărcaţi întregul program al festivalului aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus