România Liberă / noiembrie 2001
High Heels and Low Lifes
Eroinele filmului realizat de Mel Smith sunt două tinere care locuiesc la Londra. Shannon este asistentă medicală, iar Frances a venit din America cu speranţa că va face actorie, dar în afară de roluri de roşii extraterestre din reclame nu i se oferă nimic. În viaţa acestor fete lipsite de complicaţii, drăguţe şi modern îmbrăcate, dar cam plictisite, hazardul aruncă o provocare incredibilă. Lumea lor mică şi cochetă face atingere cu cea gravă a unui grup de spărgători de bănci, criminali, şi fetele se vor vedea silite, odată glumele epuizate, să joace tare. Ceea ce dă farmec filmului este această combinaţie de stiluri, venită din lumile diferite cărora le aparţin personajele. O felie a filmului este o comedie, o alta un thriller, iar o alta un policier. Ceea ce le uneşte este miştocăreala la care e supusă toată lumea, cu excepţia celor două eroine, care în final se şi salvează în chip glorios. Deşi nu spune chestii superdeştepte şi nu are poante foarte adînci, scenariul îşi permite să ia în zeflemea poliţişti cu aere tălîmbe şi figuri de-abia trezite din somn, care nu sunt în stare să rezolve un caz, dar şi mafioţi stupizi, suficienţi şi săriţi de pe fix.

Poate şi faptul că se vorbeşte cu accent british şi că locaţiile sunt londoneze dă credibilitate filmului în ochii spectatorului obosit de comedioare americane.

Jucîndu-se cu genurile cinematografice şi parodiind cu îndemînare, bun-simţ şi lejeritate, filmul curge fără timpi morţi, spectatorul rămînînd atent pînă la sfîrşit, chiar dacă ştie că mari surprize nu i se vor oferi, ci poante sănătoase şi deloc vulgare. Ceea ce, în comparaţie cu alte filme, e deja suficient.


High Heels and Low Lifes, durata: o oră 26 minute

Regia: Mel Smith
Scenariul: Kim Fuller
Muzica: Charlie Mole
Ccostumele: Jany Temime
Montajul: Christopher Blunden
Scenografia: Michael Pickwoad
Imaginea: Steven Chivers
Cu: Minnie Driver, Mary McCormack



Regia: Mel Smith Cu: Minnie Driver, Mary McCormack, Kevin McNelly, Michael Gambon, Darren Boyd

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus