România Liberă / octombrie 2002
Ice Age
Am asistat de curînd la premiera filmului de animaţie de lungmetraj Ice Age / Epoca de gheaţă, realizat de cineastul american Chris Wedge (coregizor Carlos Saldanha). Filmul reprezintă o realizare plină de umor, cu personaje ataşante, cu o morală propusă fără didacticism, cu poante de tot felul, cu replici ironice, cu un desen deloc sofisticat şi cu o poveste credibilă pentru toate categoriile de vîrstă.

Spectatorul este invitat într-o călătorie în timp pe parcursul căreia descoperim viaţa strămoşilor noştri cu vreo 20 de milenii în urmă, cînd natura începea să fie agresată de un frig pătrunzător ce a dus la dispariţia multor specii de animale, dintre care nu toate erau carnivore. Migraţia spre sud pentru evitarea consecinţelor neplăcute ale îngheţului generalizat (un soi de terorism natural) este focalizată pe aventura unui mamut (Manfred) însoţit de un leneş (Sid), care îşi asumă salvarea unui bebeluş (Roshan) din ghearele unui viclean tigru (Diego). În acelaşi timp, cel mai nostim personaj al filmului, veveriţa pe nume Scrat, încearcă să îngroape o ghindă, întreprindere care declanşează fel şi fel de evenimente spectaculoase. Personajele noastre îşi vor duce la bun sfîrşit aventura, propunînd spectatorilor de astăzi cîteva necesare reflecţii despre prietenie, sacrificiu, lupta pentru supravieţuire, reflecţii nu lipsite de o valabilitate prezentă şi în contemporaneitate.

Complexe şi credibile, personajele Epocii de gheaţă sunt extrem de bine individualizate şi datorită contribuţiei actorilor care le-au împrumutat vocile: Ray Romano - mamutul Manny, John Leguizzamo - Sid, Denis Leary - Diego.

Cu o reţetă în care umorul, aventura şi relaţiile dintre personaje provoacă spectatorul la o atenţie concentrată pentru descoperirea previzibilului happy-end, Ice Age / Epoca de gheaţă se înscrie printre cele mai bune filme de animaţie aduse pe ecran în ultima vreme, care nu provin din fabrica specializată a studiourilor Disney.

Prin mesajul său generos, prin complexitatea psihologiilor personajelor, prin fantezia plină de umor a aventurilor propuse în partitura personajului Scrat Ice Age / Epoca de gheaţă se înscrie printre acele filme care nu sunt dedicate numai copiilor.


Ice Age, SUA, 2002

Regia: Chris Wedge
Scenariul: Michael J. Wilson, Michael Berg, Peter Ackerman
Coregizor: Carlos Saldanha
Producător: Lori Forte
Producător executiv: Christopher Meledandri
Scenografia: Brian McEntee
Montajul: John Carnochan
Muzica: David Newman
Voci: Ray Ramano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Visnjic, Jack Black
Regia: Chris Wedge Cu: voci:Ray Romano, Goran Visnjic, John Leguizamo, Denis Leary

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus