România Liberă / august 2003
Tînărul cineast Cristian Mungiu, autorul Occidentului, a avut recent şansa de a lucra cot la cot cu celebrul actor şi regizor american Dennis Hopper. Acesta a venit la Bucureşti pentru a filma la Mediapro Pictures în filmul Out Of Season, şi la Bucureşti a cunoscut un alt american, Mark Nava, regizor de spoturi publicitare. Acesta avea un scenariu de lungmetraj intitulat Gangster. Hopper l-a citit şi a fost interesat să regizeze. Întrebînd în stînga, în dreapta, de cineva care să-l ajute la rescrierea scenariului, Hopper a auzit de Cristian Mungiu.

"M-a luat cumva şi pe mine prin surprindere povestea asta, spune regizorul român. Eram în Coreea la un festival şi habar n-aveam ce se întîmplă acasă. Cînd m-am întors, Hopper citise deja un scenariu de-al meu scris în engleză, Cartier, ne-am întîlnit, am văzut Occident împreună, am discutat în seara aceea şi a doua zi mi-a propus să mă urc în avion şi să zbor la casa lui din Wilmington, South Carolina, pentru trei săptămîni. Ceea ce am şi făcut".

Are scenariul nou vreun element comun cu Occident?

"Nici o legătură cu tonul din Occident, dar multe legături cu stilistica din Cartier. Şi asta m-a bucurat, că am fost angajat să lucrez ca un profesionist la un proiect de asemenea anvergură. Mi s-a zis: ăsta e scenariul, astea sunt problemele, asta vrem cu filmul ăsta. Cîtă vreme rezultatul final e bun, eu zic că am colaborat foarte bine. Asta nu înseamnă că nu au fost şi destule momente în care aveam puncte de vedere diferite, dar cred că pentru asta eram acolo, nu să mă arăt de acord cu orice propunere. Din fericire, ne-am înţeles destul de bine asupra tonului pe care trebuie să-l aibă filmul şi cred că povestea a cîştigat mult în consistenţă şi profunzime, fără să-şi fi pierdut din ritm. Am salvat de la moarte jumătate din bucureştenii care mureau în explozii sau lupte de stradă în varianta iniţială, dar scenariul rămîne un film cu gangsteri la fel de alert".


I s-a ivit lui Cristian Mungiu posibilitatea unui alt proiect legat de America?

"Am stat în fiecare zi în casa lui Hopper şi am scris, nu era practic un loc în care să cunoşti alţi oameni, dar cred că deocamdată e suficient că l-am întîlnit pe el. Pentru mine e prima dată cînd voi apărea ca writer pe genericul unui film american cu un buget mai mare decît cel pe care-l împarte CNC-ul la toate filmele dintr-o sesiune. Deocamdată s-a demonstrat că scenaristica e mai presus de limba şi de cultura cinematografică din care provii şi că, dacă ştii să scrii, poţi s-o faci şi în engleză pentru un film cu regizor american şi nume mari. Cred că Hopper va citi următorul meu scenariu, măcar de curiozitate. Cu ce rezultate, o să vedem atunci".

Distribuţia filmului Gangster nu e încă definitivată, însă se vehiculează nume mari de actori europeni. Filmul este o producţie europeană vorbită în engleză, singurii americani fiind regizorul şi coscenaristul Mark Nava, filmările încep în octombrie la Mediapro Pictures.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus