Observator Cultural / decembrie 2001
Pacte des loups, Le
Povestea - reală - a monstruoasei bestii din Gévaudan, văzută de regizorul cultissimului Crying Freeman... Depinde cum îl priviţi: dacă-l luaţi drept ceea ce pare a fi la prima mînă - o epopee romanescă à l'ancienne, îmbrăcată-n costume de epocă, dar şi-n "ţoale" digitale de ultimă oră - vă veţi petrece prima jumătate cu ochii la ceas. Mai ales dacă ştiţi, din start, că acest al doilea film al lui Christophe Gans durează aproape două ore şi jumătate. Într-adevăr, povestea curge lent, în ciuda unui montaj deseori alert şi sacadat - dar numai în această primă parte. Iar tot ceea ce, poate, scîrţîie la capitolul actori (deşi Emilie Dequenne, "uvriera" din supra-evaluata Rosetta este, abia acum, o revelaţie!), dialoguri şi relaţii între personaje este compensat de felul somptuos în care Gans filmează decorurile, mulţimile, scenele de acţiune şi, nu în ultimul rînd, corpul... (cel al indianului jucat de Dacascos, cel al prostituatei jucate de Monica Bellucci...)

Dar ceea ce face din Le pacte des loups un film excepţional e tocmai modul în care Gans mariază cinematograful de ieri cu cel de azi (şi de mîine: filmele manga, jocurile video etc...), transformînd o legendă de odinioară într-o operă cu adevărat contemporană. Şi, mai presus de toate, modul, insinuant şi deloc ţipător, în care cinefilul pasionat din Gans (stop-cadru: el este ex-fondatorul revistei Starfix şi maestrul de ceremonii al actualei reviste şi colecţii video HK; de la Hong Kong, bien sur...) transpare o dată cu fiecare secvenţă din film. Le pacte des loups e pasionant tocmai pentru că funcţionează ca o maşină a timpului într-o lume - trecută şi viitoare - a imaginilor; o maşină(rie) care te poartă, cu eleganţă, de la Ghepardul / Il Gattopardo lui Visconti, la Alien-ul lui Ridley Scott, la Hitchcock (paharul cu lapte!!), la western-urile lui Ford şi Peckinpah, la cinematograful baroc italian al anilor '60, dar şi la sexy-seria Angelica, marchiza îngerilor, la Jaws al lui Spielberg (vezi scena de debut), la melancolia apocaliptică a eroilor din filmele cu arte marţiale ale lui Chang Cheh (Furia tigrului) şi John Woo şi, nu în ultimul rînd, în universul jocurilor video... E, poate, monstruos, dar cît de fascinant...


Le pacte des loups

Regia: Christophe Gans
Cu: Samuel Le Bihan, Marc Dacascos, Monica Bellucci, Emilie Dequenne, Vincent Cassel, Jérémie Renier
Regia: Christophe Gans Cu: Vincent Cassel, Samuel Le Bihan, Monica Bellucci, Mark Dacascos, Jean Yanne

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus