România Liberă / august 2002
Men in Black II
Se pare că publicul din întreaga lume se dă în vînt după comediile cu extratereştri, dovadă fiind marele succes înregistrat de Men in Black, care a încasat de la spectatori aproape 600 de milioane de dolari.

Un asemenea succes nu se putea a nu fi exploatat de maşinăria bine unsă a Hollywood-ului, care i-a încredinţat lui Barry Sonennfeld, după cinci ani de la prima serie, şi a doua comedie cu celebrii agenţi spaţiali - oameni în negru -, interpretaţi cu bună ştiinţă de exploatare a gagurilor de Will Smith şi Tommy Lee Jones. Aventura poliţiştilor îmbrăcaţi în negru continuă după cinci ani în aceeaşi formaţie, plus un simpatic buldog cu darul vorbirii. De această dată, agenţii Kay şi Jay, evidentă parodie şi a numeroaselor filme poliţiste cu parteneri avînd cele mai complicate probleme de rezolvat, trebuie să neutralizeze un E.T. transformat în top-model pentru a-şi îndeplini planurile sofisticate şi pline de dezastruoase consecinţe pentru viaţa pămîntenilor. Serleena (Lara Flynn Boyle) este o malefică creatură a cărei misiune este ştiută doar de Kay (Tommy Lee Jones), a cărui memorie a fost ştearsă la sfîrşitul primei serii, iar în prezent duce o paşnică viaţă de diriginte poştal, înconjurat de alţi extratereştri deghizaţi.

Detaliile confruntărilor pe viaţă şi pe moarte la care iau parte o mulţime de făpturi ciudate, generos asezonate de fantezia creatorilor de măşti şi efecte speciale, sunt copios dotate cu citate, elemente parodice, caricaturi, aluzii şi gaguri care prind bine unui film susţinut doar de verva principalilor interpreţi. De altfel, povestea seriei a doua a Men in Black are toate şansele să nu fie ultima, şi peste cîţiva ani sau chiar mai puţin vom avea din nou parte de aventurile simpaticilor Will Smith şi Tommy Lee Jones (mai ales că salariul le-a crescut de cinci ori faţă de prima serie).

Dacă Will Smith a mai jucat în comedii, extrem de spectaculoasă este transformarea sobrului Tommy Lee Jones într-un excelent interpret al parodiei filmelor cu extratereştri, sigur pe mimică şi efectele reacţiilor sale, savuros construite cu o elegantă detaşare.Bun prilej de deconectare, vizionarea filmului Men in black II se înscrie firesc pe orbita repertoriului de vară, fără prea mari pretenţii.
Regia: Barry Sonnenfeld Cu: Tommy Lee Jones, Will Smith, Lara Flynn Boyle, Rip Torn

0 comentarii

În programul cultural

AMC
25.04.2024 17,50

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus