România Liberă / august 2003
Bruce Almighty
Recenta comedie semnată de Tom Schadyac (autorul filmului Ace Ventura, detectivul animalelor, cu care, de altfel, a debutat în 1994) are drept erou un aspirant la gloria televiziunii pe post de crainic. Bruce este interpretat de Jim Carrey şi este redactor la departamentul de ştiri. Cu umor, spontan, dar şi cu replici care-l îndepărtează de public, Bruce Nolan debutează însă la cascada Niagara cu gafe peste gafe şi se trezeşte şomer, singurul care l-ar mai putea ajuta fiind doar bunul Dumnezeu. Şi acesta apare sub trasăturile lui Morgan Freeman, iar Bruce, deşi îi contestă puterea, se va afla în situaţia de a-l înlocui, deoarece şi Dumnezeu, nu-i aşa, conform preceptelor comediei hollywoodiene, are nevoie de un "mic concediu". La început pentru o zi, apoi pentru o săptămînă, Bruce reuşeşte să încurce toate dorinţele oamenilor pe care are capacitatea să-i ajute (toţi cîştigă, de pildă, la loto, dar suma este infimă) şi, mai ales, să piardă inima fetei care-l iubeşte.

Regulile comediei lasă multe porţi deschise diferitelor feluri de gaguri pe tema atotputerniciei dumnezeieşti, dar, în filmul nostru, majoritatea lor nu se deosebesc de o comedie de serie B. Rezolvarea problemelor sentimentale ale freneticului reporter de televiziune nu va sări nici ea departe de tiparul comediilor ieftine şi siropoase.

Dacă actorul Morgan Freeman aduce prestanţă şi umor autentic rolului lui Dumnezeu, aflat în treabă pe pămînt pentru a rezolva problemele locuitorilor unui cartier, Jim Carrey nu renunţă deloc la grimasele şi strîmbăturile care l-au consacrat în atîtea comedii de succes.

Deşi gravitatea temei putea să anuleze kitsch-ul din gagurile nenumărate, prezente în filmul Dumnezeu pentru o zi, regizorul Tom Shadyac a preferat să păstreze filonul, marca Jim Carrey, mizînd pe siguranţa popularităţii actorului.

Pretextul mesajului cinematografic despre calitatea condiţiei umane şi imposibilitatea acesteia de a se substitui Divinităţii nu ţine la o minimă analiză, singurele reguli impuse de Dumnezeul plecat "în vacanţă" fiind lipsa de publicitate şi respectarea liberului arbitru.

Dacă Morgan Freeman rămîne însă impresionant, Jim Carrey nu poate trezi decît o nesfîrşită compasiune în rolul său de "Dumnezeu fără voie", rol care nu rezonează decît la gaguri superficiale. În fine, e cald, e vară şi nici comediile anotimpului nu ne prea încălzesc.

Fişa tehnică:

Bruce Almighty, SUA, 2003
Regia: Tom Shadyac
Cu: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Aniston, Lisa Ann Walter, Catherine Bell, Steve Carell, Nora Dunn
Regia: Tom Shadyac Cu: Jim Carrey, Morgan Freeman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus