februarie 2002
Suportînd un accident grav la naştere, Noro, eroul filmului, are de înfruntat, din cea mai fragedă vîrstă, handicapul motor sever care i-a marcat viaţa. Părinţii lui Noro, tatăl, un poliţist în vîrstă, şi mama sa, croitoreasă de teatru, luptă fiecare în felul său, însă cu mijloace total diferite, împotriva handicapului lui Noro.

În timp ce mama îl tratează ca pe un copil normal, dezvăluindu-i tot adevărul despre handicapul său şi despre lumea reală care îl înconjoară, tatăl ţese în jurul lui o pînză de păianjen de minciuni şi iluzii şi încearcă să-l protejeze izolîndu-l de lumea reală şi ascunzîndu-i adevărul. În încercarea ei de a-l scoate pe Noro din izolare, mama îl duce la teatru, face cu el exerciţii fizice, chiar epuizante, îl încurajează să întîlnească alţi copii, îl înscrie chiar şi la şcoală şi nu se lasă descurajată de nici un obstacol.

Tatăl, care pentru a sta ziua cu Noro, lucrează de ani de zile numai în ture de noapte, împiedică de fiecare dată încercările mamei de a integra copilul în lume, izolîndu-l tot mai mult în handicapul său. Conflictul puternic între cei doi părinţi devine din ce în ce mai acut, fiecare găsind, în lupta pentru salvarea copilului, propria identitate. Chiar căsătoria e pe cale a fi distrusă. Noro însă este din ce în ce mai implicat în realităţile vieţii, pe care încearcă să le rezolve în felul lui, găsindu-şi propriul drum. Şi cînd, într-un moment dramatic, Noro face primii săi paşi, este clar pentru toată lumea că el a învins...

Filmul este dedicat lui Werner Herzog şi al său Kaspar Hauser.


Noro

Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Răsvan Popescu / Radu Gabrea
Imaginea şi camera: Marian Stanciu
Muzica: Adrian Enescu
Montaj: Melania Oproiu
Decoruri şi costume: Mircea Rîbinski
Coloana sonoră: Anuşavan Salamanian, Total Professional Records
Director producţie: Miron Murea
Producători: Cornelia Paloş, Adrian Popovici, Radu Gabrea
Producător executiv: Cornelia Paloş
Cu: Tudor Necula, Dorel Vişan, Victoria Cociaş, Marius Stănescu, Lia Manţoc, Horaţiu Mălăele
O producţie ARTIS FILM ROMÂNIA şi Compania Romînă de Radio şi TV. Film realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Regia: Radu Gabrea Cu: Tudor Necula, Dorel Vişan, Victoria Cociaş, Marius Stănescu, Lia Manţoc, Horaţiu Mălăele

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus