iunie 2007
Festivalul TIFF 2007
Realizatorii filmului, de comun acord cu juriul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, au decis ca pelicula 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zilenu fie luată în considerare pentru premiile acordate de juriu.

Motivul este dorinţa organizatorilor Festivalului de la Cannes, unde filmul a cîştigat în acest an Palme d'Or, ca un film care a primit acest trofeu să nu mai facă parte din competiţia nici unui alt festival şi să nu mai fie judecat de nici un alt juriu.

După cum se ştie, filmul 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile a fost selecţionat în Competiţia TIFF 2007 încă din luna martie. Filmul a avut premiera mondială în luna mai, la Festivalul de la Cannes. Cu toate acestea, deşi selecţia filmului pentru TIFF se făcuse anterior, am decis să respectam dorinţa festivalului de la Cannes.

(Cristian Mungiu, regizor 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile;
Mihai Chirilov, director TIFF;
Claudia Landsberger, TIFF Jury)

5 comentarii

  • Romanisme!
    [membru], 10.06.2007, 15:42

    Oameni buni,

    Daca tot stiati de aceasta regula a Festivalului de la Cannes, de ce filmul nu a fost retras din prima zi? Iar daca nu stiati de ea, inseamna ca sunteti usor incompetenti. Oricum, si pretentia celor din juriul de la Cannes (daca e reala) mi se pare absurda... Cum adica? Ei sunt trimisii lui Dumnezeu pe Pamant si nimeni altcineva nu le mai poate valida sau invalida judecata? Hard to figure this!
    Iar povestea asta tardiva cu fair playul e plaf in ochi, vorba nepoatei mele :)


  • Strategie transparenta
    [membru], 12.06.2007, 12:25


    Nu cred ca juriul de la Cannes are vre-o legatura cu decizia de retragere a filmului lui Mungiu din competitie la TIFF. Este probabil o retragere strategica (decisa in cerc restrans si exclusiv-ist de producator si regizor, preocupati de marketing si imagine/obraz)dintr-o competitie in care:
    1)Premiul TIFF-ului nu-i mai interesa in palmaresul propriu;
    2)Exista un risc (ce-i drept, minim, avand in vedere spiritul de turma si lipsa curajului de a-ti spune raspicat propria parere chiar si in jurii internationale - v.Cannes de-a lungul timpului)de a nu castiga marele trofeu. Fapt ce ar fi creat, intr-adevar, "o situatie". Abia atunci lucrurile ar fi devenit cu adevarat interesante. Pacat ca "autorii" strategici nu au avut curajul sa se mai supuna o data judecatilor de valoare ale unui juriu mai putin important, dar poate mai putin tributar momentelor conjuncturale de sorginte compensatoare.

  • RE: Romanisme!
    [membru], 17.06.2007, 01:35

    > Daca tot ştiaţi de aceasta regula a Festivalului de la Cannes, de ce filmul nu a fost retras din prima zi?

    S-a discutat probabil dacă filmul încalcă regula festivalului de la Cannes (Article 9 - The producers of films participating in Competition at the Festival de Cannes agrees to refrain from entering their films in competition at other international motion picture events should their films be awarded the Palme d'Or or the Grand Prix - vezi http://www.festival-cannes.fr/en/festivalServices/officialSelectionRules) sau nu. Filmul lui Mungiu a fost selecţionat înainte de a primi Palme d'Or, deci aparent nu se încălca nici o regulă. Totuşi, ca să nu existe discuţii şi din generozitatea lui Mungiu de a lăsa un alt film să se bucure de vizibilitatea pe care o oferă TIFF-ul, s-a luat această decizie.

    > Oricum, si pretentia celor din juriul de la Cannes (daca e reala) mi se pare absurda... Cum adica? Ei sunt trimisii lui Dumnezeu pe Pamant si nimeni altcineva nu le mai poate valida sau invalida judecata? Hard to figure this!

    Regulile sunt reguli. Nu îţi convin, nu participi.

    > Iar povestea asta tardiva cu fair playul e plaf in ochi, vorba nepoatei mele :)

    Câţi dintre noi ar avea generozitatea să se retragă dintr-o competiţie pentru a nu încălca nici măcar indirect un regulament atunci când au 99% şanse să câştige un Mare Premiu (care să aducă în plus şi 10.000 de Euro)? Cam despre asta e vorba. Mungiu putea să zică "Lasă, că oricum nu au ce să îmi facă, filmul a fost selecţionat în concurs înainte de Palmă aşa că pot lua liniştit premiul la TIFF". Dar nu a făcut-o. Şi asta zic eu că e o probă de fair-play. Şi chiar cred că filmul lui ar fi luat lejer Marele Premiu, e mai bun decât filmul care a câştigat.

    Cu prietenie,
    Răzvan Penescu
    http://www.liternet.ro


  • RE: Strategie transparenta
    [membru], 17.06.2007, 01:37

    Ce bine e să vorbeşti fără să te informezi....

    Iată la http://www.festival-cannes.fr/en/festivalServices/officialSelectionRules ce se spune:


    Article 9
    The producers of films participating in Competition at the Festival de Cannes agrees to refrain from entering their films in competition at other international motion picture events should their films be awarded the Palme d'Or or the Grand Prix

    Răzvan Penescu
    http://www.liternet.ro

  • RE: Strategie transparenta
    [membru], 17.06.2007, 01:41

    Eu cred că sunteţi pur şi simplu răutăcioasă.

    Nu înţeleg de ce sugeraţi că premiul TIFF nu îl mai interesa pe Mungiu (să vă spun că premiul era şi de 10.000 de Euro? Un detaliu, nu foarte important, dar de reţinut).

    Nu înţeleg de ce sugeraţi că juriul Cannes-ului a fost supus unui spirit de turmă şi că au premiat filmul din lipsă de curaj.

    Nu înţeleg de ce consideraţi că juriul TIFF e un juriu mai puţin important.

    Nu înţeleg de ce sugeraţi că juriul de la Cannes a fost "tributar momentelor conjuncturale de sorginte compensatoare."

    Aţi văzut filmul? Vi s-a părut că are lipsuri şi că nu merită premiul? Mie mi s-a părut impecabil şi, fără a vedea celelalte filme din competiţia de la Cannes, mi se pare că e un film demn de premiu. Iar din ceea ce am văzut la TIFF, era de departe cel mai bun. Iar publicul l-a votat ca cel mai bun film din competiţie, ar fi luat clar premiul publicului dacă nu s-ar fi retras. Şi cred că ar fi luat şi Marele Premiu.

    Oare de ce oamenii sunt mereu dispuşi să arunce cu noroi în cei care au succes? Oare de ce în loc să îi ambiţioneze succesul altuia, tot ceea ce îşi doresc e să arate că de fapt succesul e conjunctural, că nu contează, că de fapt nici nu era meritat?

    Sunt tare curios dacă aţi văzut filmul sau vorbiţi doar aşa, "în principiu".

    Răzvan Penescu
    http://www.liternet.ro

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus