România Liberă / iunie 2002
Showtime
Robert de Niro şi Eddie Murphy sunt actori care nu mai au nevoie de prezentare. Ei joacă în al doilea film regizat de Tom Dey interpretînd un cuplu de poliţai cum nu se poate mai nepotrivit.

Mitch Preston (De Niro) pare a fi cel mai încuiat detectiv, cu o eficienţă dublată de o lipsă de maniere foarte convingătoare. Nenorocirea este că la un moment dat Mitch împuşcă (la propriu) o cameră de luat vederi a unui cameraman de televiziune. Pedeapsa "exemplară" este aceea de a lua parte la un reality show filmat de o televiziune în scădere de audienţă. Producătoarea Chase Renzi (Rene Russo) îi mai pregăteşte o surpriză neplăcută, şi anume, un nou partener în persoana unui actor frustrat devenit poliţist cu aere de vedetă (în rolul lui Trey Sellars - Eddie Murphy). De Niro se remarcă prin totala inapetenţă interpretativă pentru televiziune, în timp ce Eddie Murphy îşi etalează cu generozitate grimasele cunoscute din 48 Hours sau Beverly Hills Cop. Călcîndu-se pe picioare unul pe altul, exploataţi la sînge de oamenii televiziunii, cei doi reuşesc să se mai şi înţeleagă, din cînd în cînd, pentru a rezolva o afacere criminală cu puşti supercalibrate din Europa de Est, contrabandă care provoacă momentele fierbinţi ale filmului.

Comedie de calitate, cu nuanţe satirice inspirate la adresa serialelor de televiziune, filmul lui Tom Dey are ritm şi umor atunci cînd nu se ia prea în serios, mai ales în planul construcţiei poliţiste. Complementaritatea personajelor create de De Niro şi Murphy stîrneşte rîsul, numeroase gaguri punctînd evoluţia relaţiilor celor doi în drum spre acomodarea finală.

Exploatarea amuzantă a numeroase seriale inspirate de activitatea poliţiştilor americani are drept ţintă şi voaieurismul de nepotolit al unor largi categorii de spectatori, cărora nu le mai pasă dacă realitatea este machiată pentru a părea un serial de calitate sau dacă manipularea poate atinge cote nebănuite de eficienţă în cazul unor canale pentru care contează doar rezultatele financiare şi nu cele ale produselor oferite publicului. Film de văzut pentru prestaţia celor doi actori amintiţi, Showtime, anunţă repertoriul de vară ca o inspirată prefaţă.


Showtime, producţie Warner Bros Pictures

Regia: Tom Dey
Subiectul: Jorge Saralegui
Scenariul: Keith Sharon, Alfred Gough, Miles Millar
Produs de: Jorge Saralegui, Jane Rosenthal
Imaginea: Thomas Kloss
Scenografia: Jeff Mann
Montajul: Billy Weber
Muzica: Alan Silvestri
Cu: Robert De Niro, Eddie Murphy, Rachel Harris
Regia: Tom Dey Cu: Eddie Murphy, Robert de Niro, Rene Russo, William Shatner

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus