august 2001
Shrek
A fost odată cândva un căpcăun pe nume Shrek (Mike Myers) care trăia într-o mlaştină îndepărtată şi a cărui linişte preţioasă a fost din senin tulburată de invazia unor personaje din poveşti - nişte şoricei orbi în mîncarea lui, un lup mare şi rău în patul lui, cei trei purceluşi... şi încă o mulţime de alte personaje surghiunite din regatul lor de către Lordul Farquaad cel rău (John Lithgow).

Hotărît să le salveze casa şi pentru a-şi recăpăta liniştea din propriul cămin, Shrek cade la o învoială cu Farquaad şi pleacă în căutarea frumoasei prinţese Fiona (Cameron Diaz) pentru a o aduce de mireasă Lordului. Tovarăşul său de călătorie este glumeţul Donkey (Eddie Murphy) care ar face orice pentru Shrek... mai puţin să tacă din gură. Salvarea prinţesei din mîinile unui dragon (de fapt dragoniţă) care suflă flăcări se dovedeşte a fi uşoară dar problemelor lor i-au amploare atunci cînd secretul întunecat al prinţesei iese la iveală...

Filmul are la origine o carte ilustrată pentru copii, cu acelaşi nume, autorul ei fiind William Steig.

Din multe puncte de vedere, Shrek este povestea ta clasică din copilărie. Ea are un erou, o prinţesă frumoasă şi un personaj negativ ticălos. Dar, totuşi, aici eroul este un căpcăun urît şi ţîfnos, prinţesa nu este ceea ce pare a fi iar personajul negativ are cîteva deficienţe serioase...


Declaraţii

Producătorul Aron Warner recunoaşte că partea cea mai mare de amuzament din film provine din satirizarea cîtorva dintre cele mai iubite personaje de poveşti.

Miezul acestei poveşti constă în ceea ce putem numi - în limbajul tuturor fabulelor - morala poveşti. Vicky Jenson (regie) spune: ,,Povestea este despre auto-acceptare şi despre faptul că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par. Am dat un înţeles conceptului de frumuseţe, care cred că e una din temele principale ale filmului."

Pelicula beneficiază şi de un alt element important - umorul. Warner (producător) afirmă: ,,Cred că umorul este universal atunci cînd este bun, iar în acest film există o gramadă, depinde cît ştii şi cît îţi aminteşti despre lumea poveştilor.... Şi am avut actorii potriviţi, în locul potrivit, la timpul potrivit."

În legătură cu vocile, Warner declara: ,,Am fost atît de norocoşi cu distribuţia... Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz si John Lithgow sunt crema actorilor de comedie".


Persona

Vocea lui Shrek este Mike Myers care spune glumind: ,,... nu credeam că ia atît de mult timp să realizezi un desen animat. Aveam 19 ani cînd am început acest film..."

Tot el continuă: ,Am dorit să mă implic în acest proiect din două motive: am vrut să lucrez cu Jeffrey Katzenberg iar povestea este extraordinară - despre faptul că trebuie să te accepţi pentru ceea ce eşti. Trăim într-o societate care îi etichetează pe toţi în frumoşi şi urîţi după criterii exterioare. Eu cred că mesajul filmului este că fiecare este frumos în felul lui".

Întrebat despre personajul lui, Myers spune rîzînd: ,,Shrek e mare, verde, dezgustător... sunt sigur că din aceasta cauză m-au distribuit pe mine".

Măgăruşul Donkey, prietenul loial al lui Shrek este interpretat de Eddie Murphy. Unul dintre motivele pentru care actorul a acceptat să joace în film a fost dorinţa copiilor săi cărora le place să audă vocea tatălui lor într-un desen animat. Un alt motiv a fost tema filmului -,,ar trebui să te iubeşti pentru ceea ce eşti... iar acest lucru va face şi exteriorul frumos". De fapt Donkey este primul care trece peste înfăţişarea lui Shrek şi vede în el un prieten. ,,La început ei sunt un cuplu ciudat" comentează Jenson. ,,Shrek este un căpcăun irascibil care este convins că este fericit trăind singur, dar Donkey a decis că Shrek i-a salvat viaţa şi trebuie să-l urmeze. Perseverenţa lui Donkey, care nu poate fi descurajat, insultat sau... redus la tăcere, îl face în final pe Shrek să cedeze."

Cameron Diaz, care este vocea Printesei Fiona, a îndrăgit natura energică a personajului său. ,,Ea are un caracter vulcanic" rîde Diaz ,,Captivă în turn, timp îndelungat, ea a avut timp să-şi creeze propriile fantasme despre cum va fi salvată şi cum va arăta Fermecătorul Prinţ. Atunci cînd Shrek apare pentru a o salva, ei nu îi e frica să-i spună ce gîndeşte. Iar Shrek, la rîndul lui, reacţionează. Începe o bătălie în care fiecare îşi susţine punctul de vedere. Dar pe drumul de întoarcere, ei descoperă că o prinţesă şi un căpcăun pot avea ceva în comun şi dacă îi judeci pe cei din jur după cum arată poţi să ratezi şansa de a-ţi face un prieten adevărat". Jucînd pentru prima data într-un desen animat, Cameron Diaz a fost foarte surprinsă la prima înregistrare. "Mi-au spus că Mike Myers şi Eddie Murphy joacă în majoritatea scenelor în care apar eu, aşa că mă aşteptam să fim cu toţii în aceeaşi cameră şi să înregistrăm împreună. În loc de asta, în cameră era doar prompterul pe care se derulau dialogurile. M-am gîndit "OK asta e diferenţa" dar mi s-a părut nemaipomenit. Nu trebuie să te îngrijorezi de felul cum arăţi sau cît de prosteşte arată faţa ta cînd te strîmbi, aşa că a fost într-adevăr distractiv".

John Lithgow este vocea Lordului Farquaad - un ticălos scund care se străduieşte să facă o umbră uriaşă. ,,O creatură pitică plină de cele mai măreţe vise de glorie, un om rău care vrea ca totul să fie perfect şi care nu poate tolera lipsa perfecţiunii". Aron Warner spune: ,,John este un tip masiv în timp ce personajul lui - Farquaad - este foarte mic. A trebuit să schimbăm modul în care Farquaad se mişcă şi chiar respiră pentru că o astfel de voce să răsune dintr-un trup atît de pipernicit" Adamson adaugă: ,,John are o voce uimitoare care poate trece instantaneu de la şoaptă la urlet".


Tehnici de animare

Utilizînd instrumente speciale numite "Shapers", animatorii au putut să realizeze mişcările atît de sofisticate ale feţei şi ale corpului prin aplicarea unor straturi de muşchi, piele, păr şi haine.

Sistemul de animaţie facial aplicat s-a bazat pe anatomia umană. Cu ajutorul computerului s-a creat craniul personajului care a fost apoi acoperit de muşchii feţei. Apoi a urmat acoperirea cu piele şi au fost create inclusiv riduri, gropiţe în obraji şi alte imperfecţiuni astfel ca pielea să reacţioneze la diferite expresii ca o faţă umană. Folosind acelaşi procedeu de animare a feţelor echipa de la PDI/ DreamWorks a decis că acelaşi sistem se poate aplica şi la întreaga structură a corpului. Deci, pentru fiecare personaj, s-a creat scheletul care a fost apoi acoperit de muşchi, piele, şi haine, iar cu ajutorul "shaper"-ului s-au creat atît deformări ale pielii cît şi ale hainelor.

Realizatorii şi-au dat seama că au creat-o atît de bine pe Fiona încît au fost nevoiţi să "o mai ajusteze puţin" pentru că nu-şi găsea locul în atmosfera de basm a poveştii.

Realizatorii s-au concentrat asupra animării celor patru personaje principale şi au muncit destul de mult la animarea mulţimii incluzînd cam 1000 de spectatori într-o scenă cheie a filmului, cît şi 1500 de nuntaşi în scena nunţii. A fost creată "o casă de păpuşi" digitală cu bărbaţi, femei şi copii avînd diferite capete, trupuri, coafuri şi îmbrăcăminţi care au putut fi combinate pentru realizarea celor peste 450 de personaje. S-au combinat peste 93 de cicluri de mişcări - mers, bătut din palme, ovaţii, alergări- pentru a imprima fiecărui personaj un nivel de individualitate.


Shrek, durata: 1h32

Regia: Andrew Adamson, Vicky Jenson
Scenariul: Marc Moss
Produs de: Aron Warner, John H. Williams, Jeffrey Katzenberg
După cartea lui: William Steig
Scenografia: James Hegedus
Montaj: Sim Evan-Jones
Coloana sonoră: Harry Gregson-Williams, John Powell
Vocile: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow
Regia: Andrew Adamson, Vicky Jenson Cu: voci:Myke Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus