România Liberă / aprilie 2002
Texas Rangers
Gen care îmbătrîneşte greu, western-ul mai apare şi astăzi pe ecrane, oferind spectatorilor clipe de viaţă şi de istorie din secolul XIX, la începuturile democraţiei americane, cînd se materializau principiile ce vor sta şi astăzi la temelia societăţii din Statele Unite. Inspirat din realităţile anului 1870, după războiul civil, la frontiera dintre statul Texas şi Mexic, Texas Rangers evocă formarea brigăzilor de şerifi, singurele ce aveau curajul să lupte împotriva briganzilor, ce atacau ferme, furau vite şi omorau fără nici un motiv oamenii paşnici, un fel de terorişti "avant la lettre".

Leander McNelly este figura unui legendar luptător din războiul civil devenit şerif, care recrutează oameni pentru a apăra zona şi frontiera de bandele de criminali, cu efective superioare, precum şi cu arme mult mai perfecţionate decît cele ale apărătorilor legii. Acţionînd în legalitate, avînd votul Adunării legislative a statului, oamenii lui McNelly provin din cele mai diverse clase sociale, cu pregătiri diferite, nu puţini animaţi de răzbunarea unor victime din familie, majoritatea tineri şi fără experienţă.

Dincolo de procesul de maturizare a tinerilor formaţi de căpitanul McNelly, filmul pune accente necesare şi pe etapele de instaurare a legii, de transformare a răzbunării într-un act legal de dreptate, unde justiţia sumară nu-şi mai află locul, deşi adversarii şerifilor, conduşi de John King Fisher (Alfred Molina), sunt departe de a fi convinşi de dimensiunea criminală a actelor asumate. Caracter integru, cu experienţa războiului civil în spate, dar şi cu tuberculoza ce-i macină vizibil forţele, McNelly (interpretat de Dylan McDermott) reuşeşte să-şi formeze o mică armată ce va putea, în cele din urmă, să aşeze dreptatea pe locul cuvenit.

Dincolo de locurile comune ale genului, ce nu exclud şi înfrîngeri ale celor buni, momente de umor sau chiar partituri importante pentru două roluri feminine (nu prea agreate de clasicii genului), urmăriri şi canonade spectaculoase, filmul are savoarea western-ului clasic ce punea în ecuaţie caractere puternice, rezolvări spectaculoase şi o morală maniheistă. Dar şi aici personajele pozitive au nuanţe ce le fac mai fireşti şi credibile în momente de istorie autentică, în care atmosfera are un rol deloc neînsemnat, iar natura este parcă, pe rînd, aliata sau adversara ambelor tabere aflate în conflict. Autorul "epopeii" formării şi victoriei "şerifilor" Texasului este Lincoln Dunnison (jucat de James Van Der Beek), care ţine jurnalul de război al căpitanului McNelly, consemnînd fără reticenţă toate greutăţile şi înfrîngerile unei campanii dramatice şi spectaculoase. Turnat în Texas şi în Canada, filmul realizat de un mare fan al genului, regizorul Steve Miner, îşi păstrează nealterat dinamismul şi frumuseţea plastică, atribute ale marilor titluri ale western-ului. Pentru noile generaţii de spectatori, un western în cheie modernă nu cred să fie o pierdere de vreme, mai ales că rareori clasicii genului sunt programaţi în emisiunile de film ale televiziunilor de stat sau particulare.
Regia: Steve Miner Cu: Dylan McDermott, Alfred Molina, James Van Der Beek, Ashton Kutcher, Tom Skerritt

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus