Festivalul TIFF 2007
TIFF-ul a ajuns anul acesta şi la Sibiu. Mutare pe care organizatorii spun că o gîndeau de mult, deşi pare hazardat să faci un festival de film într-un oraş cu un singur cinematograf. Şaptezeci de filme au rulat la Cinema Arta, în Pavilionul 2007 şi pe terasa din Piaţa Mică.

Aşa cum era de aşteptat, apogeul a fost atins la filmele lui Cristian Mungiu şi Cristian Nemescu, precum şi la Cocoşul decapitat, cînd biletele s-au vîndut de la primele ore, iar la proiecţiile speciale din Pavilion s-a stat şi în picioare, s-a aplaudat minute în şir, iar realizatorii au urcat pe scenă şi au vorbit cu publicul.

De succes s-au bucurat şi proiecţiile gratuite din Piaţa Mică. Sute de spectatori au ocupat seară de seară terasa special amenajată, lor adăugîndu-li-se şi fidelii consumatori de bere de la terasele învecinate, ecranul fiind suficient de mare încît filmele să se vadă şi de dincolo de Podul Minciunilor. Altfel au stat însă lucrurile la Cinema Arta, singurul cinematograf supravieţuitor din oraş. Deşi filmele au fost unul şi unul, lumea nu s-a prea înghesuit. Primul film din festival a rulat cu numai opt spectatori, iar altele cu 20-30 de persoane.


"O să facem alt cort"

La deschiderea oficială, directorul onorific al TIFF, Tudor Giurgiu, a mărturisit că visa la clipa cînd se va afla la Sibiu, oraş în care a copilărit. "Aici am văzut primul film, în calitate de copil de 5 ani, la Cinema Pacea, care acum nu mai există", a spus regizorul, promiţînd că în fiecare an se va face la Sibiu o ediţie separată a festivalului. Directorul TIFF, Mihai Chirilov, a precizat că festivalul nu a sosit la Sibiu datorită statutului de Capitală Culturală Europeană. "Doream să facem asta de mult. Şi o să venim şi la anul, cînd cortul ăsta o să dispară. O să facem altul în loc", a spus Chirilov, punctînd astfel şi el lipsa cinematografelor, aşa cum a făcut-o şi Cristi Puiu astă-toamnă, la Astra Film Fest.

TIFF-ul sibian s-a deschis cu o premieră: Cocoşul decapitat, după romanul scriitorului Eginald Schlattner. Cocoşul decapitat este povestea a patru adolescenţi, din anii '40, care ilustrează destinul comunităţii săseşti din Transilvania. Filmată în Sibiu, pelicula a impresionat spectatorii, care reacţionau la secvenţe în care putea regăsi istoria propriilor familii, dar şi cînd erau recunoscute zone ale oraşului.

Scriitorul Eginald Schlattner, care trăieşte în comuna sibiană Roşia, ca pastor reformat, s-a declarat încîntat: "Sînt foarte impresionat că, folosind ca materie primă romanul meu, care e cu mult mai complex, s-a reuşit să se facă acest scenariu. Nu aş vorbi de fidelitate, fiindcă nu putea să transpună tot ce era în roman, însă autenticitatea, esenţa, veridicitatea, sinceritatea sînt de remarcat. Sînt prea emoţionat acum, dar voi folosi vorbele unei ţigănci din Roşia: «Părinte, cînd am văzut că faci un film despre copilăria dumneata, m-o pălit plînsul!»".

Armand Assante, venit la proiecţia filmului California Dreamin' (nesfîrşit), a vorbit la superlativ de Cristian Nemescu: "Cristi era extrem de talentat şi avea un simţ al umorului extraordinar. Iar filmul este nemaipomenit nu numai pentru România, e un film internaţional foarte valoros". Vedeta a lăudat şi actorii români: "Oricine are posibilitatea să lucreze cu Răzvan Vasilescu este foarte norocos, pentru că e un actor care te face ca, dacă eşti adormit, să arăţi ca şi cum ai fi băut un espresso dublu". Armand Assante a văzut la Sibiu pentru prima oară şi filmul lui Cristian Mungiu, cîştigător al Palme d'Or.

TIFF-ul sibian se încheie duminică, la 21.30, cu o gală transmisă în direct de TVR1 şi cu proiecţia filmului Restul e tăcere, al lui Nae Caranfil.


Revoluţie pentru Mungiu

Filmul 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, al lui Cristian Mungiu, a creat adevărate isterii în Sibiu. Biletele s-au vîndut în mai puţin de o oră, iar în seara proiecţiei coada de la intrare era uriaşă şi nu toţi au putut vedea filmul. "Afară sînt sute de oameni care fac o mică revoluţie, protestează. De aceea, îi mulţumim domnului Mungiu, care a fost de acord să mai avem o proiecţie duminică, gratuită", a anunţat Mihai Chirilov pe scenă. Lumea a aplaudat în picioare prezenţa primului român cîştigător al Palme d'Or. "Voi transmite mulţumirile voastre şi actorilor", a răspuns Mungiu, preferînd să nu ţină un discurs, fiindcă "s-a vorbit deja foarte mult", însă punctînd faptul că e pentru prima oară cînd filmul său rulează într-un cort.

La proiecţie au fost prezenţi membrii juriului, filmul reprezentînd România în Competiţia TIFF, pentru trofeul de 10.000 de euro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus