România Liberă / decembrie 2001
English Patient, The
În această seară puteţi urmări un film multipremiat cu Oscar: The English Patient / Pacientul englez (SUA, 1996), în regia lui Anthony Minghella - nouă statuete aurite, pentru film, regie, scenariu adaptat, muzică, imagine, sunet, montaj, costume, scenografie şi cea mai bună actriţă, franţuzoaica Juliette Binoche. Filmul a mai primit Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin pentru aceeaşi Juliette Binoche, 7 premii ale Academiei de Film Britanice, precum şi 2 Globuri de Aur - pentru cel mai bun film şi cea mai bună muzică.

The English Patient ecranizează un roman de mare succes semnat de scriitorul canadian Michael Ondaatje, care la rîndul său este inspirat din aventurile unui conte ungur, Laslo Almasy, pilot în timpul celui de-al doilea război mondial. Acesta este găsit fără amintiri şi cu faţa arsă, de nerecunoscut, lîngă epava avionului său. Plasată în spaţiul de nepătruns al deşertului (minunat filmat într-o secvenţă antologică), acţiunea filmului conţine şi o sensibilă poveste de dragoste, ba chiar două iubiri care se întretaie de-a lungul întregului film.

The English Patient foloseşte tehnica flashback-urilor pentru a spune aceste poveşti şi pentru a retrasa un întreg capitol de istorie. Subtilul joc al memoriei şi al reamintirii, prin care romanul încerca o meditaţie asupra identităţii, este de asemenea sugerat în film. Actorii care au luat pentru toţi spectatorii chipul personajelor lui Ondaatje şi Minghella sunt dintre cei mai valoroşi: Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Colin Friels.

Regia: Anthony Minghella Cu: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Kristin Scott-Thomas, Naveen Andrews

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus