România Liberă / septembrie 2003
Mostra veneţiană a prilejuit miercuri destule fluierături la adresa filmului 29 Palms, semnat de francezul Bruno Dumont, film erotic şi violent ce evocă rătăcirea unui cuplu în deşertul californian, operă punctată de sex şi violuri. Regizorul îşi califică filmul drept o operă experimentală de groază, uitînd să numere spectatorii care se îmbulzeau la ieşire fără a mai aştepta sfîrşitul. Întoarcerea de Andrei Zviaghinţev a cucerit însă critica, ziarul "Corriere della Sera" considerîndu-l deja "drept o capodoperă", deşi este o "opera prima". Filmul cineastului rus, născut la Novosibirsk în 1964, evocă reapariţia unui tată după 12 ani de absenţă misterioasă în sînul familiei cu doi copii, ascultătorul Andrei şi rebelul Ivan, aflaţi amîndoi la vîrsta critică, între copilărie şi adolescenţă. Operă sumbră, aproape fără cuvinte, cu accente deosebite asupra relaţiei dintre părinţi şi copii, filmul rusesc este aşezat sub influenţa lui Antonioni, Bresson şi Tarkovski (cel care în 1962 cîştiga tot aici, la Mostra veneiană, "Leul de Aur" cu Copilăria lui Ivan) şi este bine plasat în cursa pentru "Leul de Aur". Presa italiană, care deja propune pronosticuri pentru palmaresul final, ce se va materializa mîine seară, are drept favoriţi filmele Zatoichi de Takeshi Kitano, Miracolul al italianului Edoardo Winspeare, Un film vorbit de Manoel de Oliveira şi Bu San al taivanezului Tsai Ming-Liang.

Mulţimea de paparazzi s-a mobilizat miercuri pentru a-i imortaliza pe George Clooney şi Catherine Zeta-Jones, prezenţi cu ocazia proiecţiei filmului (în afară de concurs) Intolerabila cruzime, o comedie spumoasă a fraţilor Ethan şi Joel Coen. Filmul evocă eternul război al sexelor în mediile de la Beverly Hills: George Clooney interpretează aici un strălucit avocat, cinic, specializat în procese de divorţ, căruia nu-i rezistă nimeni. În timp ce apără un client superbogat, prins în flagrant delict de adulter, avocatul este răpus de farmecele superbei şi machiavelicei sale soţii, Marilyn (Catherine Zeta-Jones, sosită la festival fără Michael Douglas, fiind însoţită doar de părinţi). George Clooney şi-a cumpărat o proprietate pe malul lacului Como, unde se va face montajul filmului Ocean’s Eleven 2, care se va turna în curînd sub bagheta lui Steven Soderbergh, cu Brad Pitt şi Julia Roberts.

În competiţie mai rămîn de vizionat filme importante semnate de Marco Bellocchio, Buongiorno, notte (despre asasinarea lui Aldo Moro), Amos Gitaļ - "Alila" sau Alejandro Gonzales Inarittu, singurul film american din competiţie cu Sean Penn şi Benicio Del Toro. Mîine seară îi vom cunoaşte pe fericiţii cîştigători ai acestei ediţii a Mostrei veneţiene, jurizată sub conducerea clasicului Mario Monicelli.

Călin Stănculescu




Întoarcerea triumfală a filmului rus, confirmată de un Leu de Aur la Veneţia

Cea de-a 60-a ediţie a Mostrei veneţiene, una dintre cele mai prestigioase competiţii cinematografice din lume, şi-a anunţat cîştigătorii sîmbătă noapte. Juriul, prezidat de renumitul cineast italian Mario Monicelli, s-a oprit la următorul palmares:
- Leul de Aur pentru cel mai bun film: Vosvrashchenie (Întoarcerea), opera prima a rusului Andrei Zviagintsev;
- Marele Premiu al juriului - Leul de argint: Le cerf-volant al libanezei Randa Chahal Sabbag;
- Leul de Argint pentru cel mai bun regizor: japonezul Takashi Kitano pentru Zatoichi (Kitano a mai obţinut, în 1997, Leul de Aur pentru Hana-bi);
- Cupa Volpi pentru cea mai bună actriţă: Katja Riemann, din Germania, pentru interpretarea din filmul Margarethei von Trotta, Rosenstrasse;
- Cupa Volpi pentru cel mai bun actor: americanul Sean Penn pentru rolul din 21 grams de Alejandro Gonzalez Inarritu (SUA);
- Premiul pentru cea mai bună contribuţie artistică: Marco Bellocchio pentru Buongiorno, notte;
- Premiul "Marcello Mastroianni" acordat unei tinere actriţe: marocana Najat Bessalem, pentru Raja de Jacques Doillon (Franţa);
- Leul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj: Neft (Petrol) de Murad Ibragimbeko (Azerbaidjan);
- Premiul "Luigi de Laurentiis" pentru cel mai bun film de debut a fost acordat tot Întoarcerii rusului Zviagintsev.

Premiul publicului a revenit filmului japonez Zatoichi, prin care Kitano aduce un omagiu lui Akira Kurosawa şi capodoperei sale, Cei şapte samurai. Takeshi "Beat" Kitano îl interpretează el însuşi pe Zatoichi, samuraiul vagabond şi orb. În secţiunea paralelă, "Contra-curent", Premiul San Marco pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei Vodka Lemon, a kurdului irakian Hiner Saleem, o coproducţie franceză, turnată în Armenia.

Comentariile vor curge de-acum încolo în revistele de specialitate, la noi ca şi în restul lumii. Să semnalăm deocamdată primele ecouri ale presei internaţionale. Leul de Aur pentru Întoarcerea consacră un nou talent şi semnifică întoarcerea şi renaşterea cinematografului rus. Filmul, calificat drept "capodoperă" de Corriere della Sera, este plasat sub influenţa lui Tarkovski, Bresson şi Antonioni, maeştri pe care şi-i recunoaşte tînărul regizor, născut în 1964, la Novosibirsk. Se observă deosebita atenţie acordată cineaştilor din zona Orientului Mijlociu, zonă de care, d.p.d.v. geostrategic, vrem-nu vrem, depind destinele noastre, ale tuturor. La aproape 20 de ani de la despărţirea de Madonna, Sean Penn este din nou apreciat pentru jocul actoricesc la un mare festival internaţional, pe cînd ex-soţia sa este, tot acum, pe prima pagină a ziarelor pentru... sărutul cu Britney Spears.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus