România Liberă / august 2001
Trainspotting
În această seară puteţi revedea filmul Trainspotting (Anglia, 1995), căruia distribuitorii noştri au găsit nimerit să-i lungească titlul prin stupida adăugire "Din viaţă scapă cine poate".

Filmul, reprezentativ pentru anii '90, a declanşat o adevărată modă şi este unul dintre cele trei realizate de regizorul Danny Boyle, împreună cu actorul Ewan McGregor, alături de Shallow Grave (1993) şi A Life Less Ordinary (1997).

Paralela care s-a făcut între Trainspotting şi filmele "tinerilor furioşi" din anii '60 care au constituit celebrul curent free-cinema este lipsită de sens la o privire mai atentă. Personajele lui Danny Boyle nu sunt capabile de revolta autentică a celor din neegalatul Look Back in Anger, dramă a unui om superior, exasperat de (f)rigiditatea lumii din jur, nici de teribila energie a generaţiei rock. Ele se complac în degradarea adusă de folosirea drogurilor tari, singura salvare pentru aceşti junkies fiind să se fure unii pe alţii şi să "scape" din viaţă îngropîndu-se mai adînc în ea.

La începutul filmului, eroul lui Ewan McGregor respinge convenţionalismul lumii burgheze, obsedată de bani şi de confort material, pentru a-l accepta în final, cînd a furat suficienţi bani care să-i permită să trăiască fără să muncească. Filmul dovedeşte degradarea, din anii '60, în prezent, pînă şi a ideii de "revoltă", rebelii anilor '90 nefiind decît nişte heroinomani obişnuiţi.

Remarcabilă este însă descrierea dependenţei de droguri prin tehnicile videoclipului, extins la durata unui film întreg şi mai ales excelenta scenă a plonjării în apele unui ocean mirific prin intermediul unei guri de WC public.

Regia: Danny Boyle Cu: Ewan Mc Gregor, Robert Carlyle, Ewen Bremner, James Cosmo, Peter Mullan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus