Revista 22 / aprilie 2002
Vanilla Sky
Un film interesant e Vanilla Sky / Deschide ochii (2001), de Cameron Crowe, adaptat după Abre los ojos (1997), al lui Alejandro Amenabar, cu un subiect dificil şi de aceea foarte rar abordat: jocul cu realităţile. Tom Cruise este (propria) victimă a noilor metode de a fugi de o realitate nefastă. În ultimă instanţă, filmul n-ar fi rău dacă n-ar suferi inevitabil de comparaţia cu precedentele. Iar exemplul cel mai la îndemână (excluzând filmul-părinte) este pelicula, realizată acum 5 ani, a lui David Fincher - The Game. Iar pentru spectatorii ce au avut ocazia să-l vadă, Vanilla Sky suferă încă şi mai mult de pe urma comparaţiei cu eXistenZ, al lui David Cronenbrg - film cult, o capodoperă a unuia din cei mai incitanţi şi morbizi realizatori ai primului secol de cinema.

Filmul de faţă demarează în trombă, pentru ca apoi să încetinească, iar acţiunea se precipită din nou spre sfârşit, când certitudinile spectatorului încep să se clatine. Vanilla Sky e inferior filmelor citate nu doar din cauza lungimii (135 min), care îl face să piardă ritmul pe alocuri, dar şi datorită lipsei unei tuşe personale a regizorului, care ar avantaja mult un astfel de film (capitol la care eXistenZ excelează, iar The Game e mediu). Tom Cruise e, ca de obicei, invizibil; ceva mai vizibile sunt Penélope Cruz şi Cameron Diaz.
Regia: Cameron Crowe Cu: Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Kurt Russell, Jason Lee

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus