Alpha Dog
Dacă nu v-aţi tras niciodată în venă, dacă n-aţi inhalat un joint, dacă n-aţi înghiţit pastile de Ecstasy sau măcar câteva mushrooms sau dacă nici măcar n-aţi tras o liniuţă-două pe nas, ei bine există o metodă de a bifa aceste activităţi în agenda personală, fără să atentaţi nicicum la sănătatea personală sau la morala publică. Este suficient să mergeţi la filmul lui Nick Cassavetes, o alegorie originală după cazul celui mai tânăr traficant de droguri din America aflat pe lista most wanted a FBI - Johnny Truelove.

Deşi maniera regizorală de a transpune povestea pe peliculă este chiar şocantă, acest lucru nu-l veţi resimţi decât după vizionare, când veţi încerca să vă treziţi din "mahmureală" şi să înţelegeţi ce, şi mai ales de ce, vi s-a întâmplat. La prima vedere abordarea este cea specifică unui documentar artistic. Ne sunt înfăţişate date, personajele sunt identificate ca martori, în flash-uri suprapuse. Dar povestea curge în alt ritm, chiar foarte alert, însă percepţia este radical diferită. Timpul curge lent, foarte lent, iar din când în când are câte o accelerare bruscă.

Senzaţia halucinogenă nu este explicită - în fond vi se înfăţişează viaţa traficanţilor de droguri văzută cumva "de sus", dar subliminal vi se induc senzaţiile. Filmul este de o violenţă extremă, în toate formele ei de manifestare, aşa cum este, de fapt, lumea traficanţilor şi consumatorilor de droguri. Intriga, deşi savuroasă, trece în planul secund, mult mai importante fiind detaliile: comportamentale, vestimentare, verbale, sexuale. Pe parcursul celor două ore, cuvântul fuck (inclusiv derivatele sale) este pronunţat de 310 ori, iar apelativul dude de alte câteva sute de ori! Excesul este pe cât de evident, pe atât de natural, efectul scontat fiind nu realismul, ci senzaţia de care vorbeam mai sus.

Distribuţia ne prezintă un melanj eterogen, de debutanţi, anonimi sau tinere speranţe - în rolurile principale şi staruri de primă mărime - în cele secundare. Nu vă lăsaţi induşi în eroare de poziţionarea numelor lor pe afiş: Bruce Willis şi Sharon Stone au roluri foarte secundare. Dar şi câteva replici pot fi suficiente pentru a se vedea clasa celor doi actori. Inclusiv imaginile lor nu sunt cele cu care ne-au obişnuit în ultimii ani. Dacă părul lui Willis nu şochează prea tare, încercaţi să vi-o imaginaţi pe bomba sexy Sharon Stone transformată într-o femeie lunatică şi care cântăreşte, probabil, 100 de kilograme!

În concluzie, Alpha Dog este o bijuterie cinematografică, aşa cum au fost, la vremea lor, Trainspotting şi Snatch!. Cu mai puţină culoare, dar fără inhibiţii, fără prejudecăţi, fără cenzură, fără happy-end. Pur şi simplu un film f... bip bun!


Mascul necruţător - Alpha Dog
SUA, 2006
Scenariul şi regia: Nick Cassavetes
Distribuţia: Bruce Willis, Sharon Stone, Justin Timberlake, Emile Hirsch, Ben Foster, Harry Dean Stanton.



 
Regia: Nick Cassavetes Cu: Bruce Willis, Emile Hirsch, Matthew Barry, Justin Timberlake, Ben Foster, Harry Dean Stanton, Sharon Stone

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus