Scurtmetrajul Lampa cu căciulă, regizat de Radu Jude după un scenariu de Florin Lăzărescu (bazat pe o povestire din volumul Şase moduri de a-ţi aminti un cal sau şase povestiri, publicat de Editura LiterNet), a fost laureat sîmbătă, 16 iunie 2007, cu Danzante Priz în valoare de 9.000 de euro, la cea de-a 35-a ediţie a Huesca International Film Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de scurtmetraj din sudul Europei, potrivit ediţiei online a publicaţiei Variety. Pelicula lui Radu Jude are în palmares şi Marele Premiu la festivalul de la Bilbao, un premiu la Sundance, Trofeul DaKINO, premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj, obţinut la Festivalul Filmului Est-European de la Cottbus sau Marele Premiu pentru scurtmetraj, la festivalul de la Montpellier. În gala festivalului spaniol au mai fost premiate peliculele Nasija, regizată de spaniolul Guillermo Rios Bordon, Porno, de germanul Jan Wagner sau Abandonatti, în regia lui Joan Soler.


Tradus în germană

Romanul lui Florin Lăzărescu, Trimisul nostru special, pentru care autorul a primit locul doi la Marele Premiu pentru Literatura Est-Europeană, a fost tradus în germană la editura austriacă Wieser, potrivit unui comunicat de presă. Romanul reprezintă unul dintre cele 15 contracte vîndute pînă acum în străinătate din colecţia "Ego. Proză" a Editurii Polirom. "Drept să spun, publicarea romanului meu în străinătate mă interesează în primul rînd ca o şansa de a mă apropia şi mai mult de publicul din România", a spus Florin Lăzărescu. "Nu-mi pot încă imagina publicul «străin». Pe-al nostru îl cunosc şi ştiu că, dacă Trimisul nostru special va avea succes în afară, numărul celor curioşi să mă citească aici, acasă, va creşte", a completat acesta. Autorul va lansa romanul şi în Franţa, şi în Slovenia în primăvara anului 2008.
De: Florin Lăzărescu Regia: Radu Jude Cu: Gabriel Spahiu, Marian Bratu, Alexandru Georgescu, Natalia Călin, Costică Drăgănescu, Bombardel, Adrian Vancică

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus