Observator Cultural / august 2001
Evolution
Un biolog, un geolog, o "epidemioloagă" şi un pompier în devenire îşi pun capul la contribuţie şi, umăr la umăr, curăţă Arizona de invazia unor bizare creaturi extraterestre care se dezvoltă cu o repeziciune cum numai în basme sau în Biblie găseşti... E, în mod evident, o replică întîrziată la Ghostbusters (1984), parodia SF cult regizată de acelaşi Reitman şi urmată de un sequel în 1989 - de unde şi inevitabilul cameo al lui Dan Aykroyd -, dar şi cel mai haios product placement văzut anul acesta pe ecrane - de unde capul şi umerii strecuraţi abuziv de subsemnatul în sinopsis. Trebuie să rămîneţi pînă la sfîrşit pentru a vedea de ce şamponul Head & Shoulders e cel mai bun remediu împotriva extratereştrilor care, altminteri, n-au pic de mătreaţă.

Nu e un SF revoluţionar, doamne fereşte: în el îşi dau întîlnire, la cel mai înalt nivel, personaje şi situaţii din Men in Black, Starship Troopers şi Alien, plus cîţiva dinozauri căzuţi, probabil, la montaj din proximul Jurassic Park 3. După cum nu e nici o comedie bubuitoare, la care să rînjeşti non-stop precum acel Smiley cu trei ochi de pe posterul filmului. Există însă mici tuşe&momente&replici pe care cel ce poate trece cu nonşalanţă peste concentratul "salvator" de muci, bale şi alte scurgeri le va savura cu aceeaşi delectare cu care fetele din reclamele la şampon constată, la finalul spotului, că n-au fir de mătreaţă. De pildă, cînd Duchovny spune că îi cunoaşte pe cei din guvern ("Să n-ai încredere în ei!"), parodia la maldărul de, şi din, Dosarele X / The X-Files (inevitabilă, şi ea) e în elementul ei. Cuplul dintre el şi Julianne Moore (delicioasă într-un rol - în fine - de comedie; un fel de Clarice Starling sedată) funcţionează la fel de uns, doar că pe alte coordonate, precum cel dintre acelaşi şi roşcata de serviciu a Dosarelor - şi abia acum ne dăm seama cît de mult seamănă între ele cele două actriţe. Orlando James, căruia îi e rezervat grosul one-line-urilor, emite această variantă modificată a primei jumătăţi dintr-un clasic banc britanic ("There\'s a fly in my suit") şi e victima obligatoriului gag intestinal. Dar vedeta din Evolution este, fără îndoială, acel monstrocel asemănător unui cîine, verde, posomorît şi doar aparent prietenos, care-şi face scurt numărul, după care moare şi se dezumflă.


Evolution

Regia: Ivan Reitman
Cu: David Duchovny, Orlando Jones, Julianne Moore, Seann William Scott
Regia: Ivan Reitman Cu: David Duchovny, Julianne Moore, Orlando Jones, Ted Levine, Dan Aykroyd

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus