Revista HBO / iulie 2007
Vestea bună e că s-a întors Barbossa (Geoffrey Rush, pentru apropiaţi). Vestea proastă e că s-au întors şi ceilalţi.

OK, poate exagerez niţel, dar toate, absolut toate personajele acestei (încă) trilogii, personaje care, la începutul călătoriei aveau un dram (unele mai multe) de farmec, de personalitate, de şvung, sunt acum aruncate în cadru claie peste grămadă, într-un film-mamut al cărui slogan putea foarte bine să fie... "claie peste grămadă". E drept că Johnny Depp e în continuare simpatic, chit că funcţionează pe pilot automat - de altfel, POTC 3 conţine cel puţin o scenă antologic / suprarealistă, unde mai mulţi Sparrow (am pierdut şirul) se ciondănesc bizar undeva în limbo, scenă al cărei punchline vine undeva spre final, cu o replică perfectă: "Staţi aşa, că mi-am pierdut creierul". Şi e drept că bătălia finală, cu toată incoerenţa şi balamucul congresului de piraţi, are o anume intensitate spectaculos / picturală. Şi e drept că există, din nefericire, filme infinit mai caraghioase. Dar POTC 3 nu-şi justifică prin (mai) nimic nici bugetul, nici încasările, nici isteria colectivă de la intrarea în sala de cinema (nu la noi, Doamne-fereşte!) - e un mutant acvatic, fără scop, fără scenariu, fără miză; un blockbuster umed prin care bântuie actori feluriţi şi înghesuiţi, care mai de lemn (Bloom, Knightley), care mai de soi (Nighy, Skarsgard), unii înveşmântaţi în pripă, alţii în tone de CGI.

Avantajul acestui Întoarcerea căpitanului Sparrow este că nimeni nu-i mai cere scop, scenariu sau miză, ci doar o porţie babană de borş cinematic, condimentat din belşug cu hărmălaie marină, să se bucure şi ăia micii, şi ăia foarte micii. A propos - nu clipiţi prea des, că-l rataţi pe Marcel Iureş, în chip de căpitan Chevalle, cu perucă şi aluniţă. Bref, rămânem cu apariţia mega-comentată şi frisonant anticipată a legendarului Keith Richards, pe post de papa Sparrow (primită cu aplauze, aud, pe alte meleaguri, şi cu indiferenţă la noi, de un public savant în maieu şi şlapi) şi cu impresia că am petrecut trei ore (trei ore!!!) lângă tabăra de la Năvodari. Yo-Ho-Ho!
Regia: Gore Verbinski Cu: Johnny Deep, Orlando Bloom, Keira Knightley, Marcel Iureş

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus