Libertatea / iulie 2007
Transformers este ultima extravaganţă semnată Michael Bay, pe care - spre bucuria mea - am văzut-o în premieră mondială la Taormina, pe 21 iunie 2007 (filmul s-a lansat în SUA abia pe 4 iulie 2007). Proiecţia din amfiteatrul grec a fost precedată de un show cu lasere care a lăsat cei 5000 de spectatori cu gurile căscate, publicul a trebuit să pună în pungi sigilate celularele şi camerele foto, iar tot timpul filmului - printre rînduri - au circulat agenţi de pază care scanau tot ce mişca... A fost cool: te făceau să te simţi mai important decît erai.

Povestea din Transformers seamănă cu un joc pe computer - ceva gen: se iau E.T., Close Encounters of the Third Kind (filmul e produs de Spielberg!), Star Wars, War of the Worlds, Independence Day, Armageddon, Men in Black, King Kong, Lord of the Rings, Teenage Mutant Ninja Turtles (etc etc) şi se pun în computer, accesînd programul "A_se_găsi_naraţiunea_care_să_le_unească". În mare, e vorba despre războiul cosmic dintre "Autoboţi" (Bunii) & "Decepticons" (Răii) care se desfăşoară pe Terra, mai precis în (aţi ghicit!) SUA. Sam Witwicki, un adolescent care nu ştie cum să vîndă obiectele rămase de la străbunicul său (un explorator ce descoperise un misterios "gigant de gheaţă"), se trezeşte în plin centrul acestui război în momentul în care hîrbul de maşină cumpărat de zgîrcitul de tat-su se TRANSFORMĂ - nu-i aşa - într-un superbolid cu o viaţă proprie. Sam are fix timpul s-o seducă pe frumoasa Mikaela (colegă de liceu) şi să dispară în vîrtejul unei nemaipomenite aventuri...

Bay reuşeşte foarte bine să amestece superspectaculosul unei poveşti care te ţine pe marginea scaunelor cu o doză consistentă de umor (cea mai haioasă scenă fiind aceea cînd părinţii lui Sam nu observă curtea casei invadată de ditamai roboţii!). În rolul lui Sam, Shia LaBeouf este proaspăt şi eficient, cu destulă carismă cît să ducă filmul, Megan Fox (Mikaela) are acel sex-appeal umed care spune "Ia-mă!", roboţii sînt meseriaşi, iar John Turturro este - ca de obicei - superOK. Transformers nu plictiseşte - ceea ce e mai mult decît speram de la un film de Michael Bay.
Regia: Michael Bay Cu: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Rachael Taylor, Tyrese Gibson, Jon Voight

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus