Eclipsate de succesele româneşti de la Cannes, filme excepţionale au trecut aproape neobservate la TIFF-ul din Sibiu, rulînd la cinematograf cu zece, douăzeci de spectatori. Acest articol este un omagiu pentru Grizzly Man, un prinţ blond care a iubit atît de mult animalele din sălbăticie, încît a sfîrşit ca hrană pentru ele. Un destin incredibil, conturat de Werner Herzog, care şi-a adăugat în portofoliu încă un personaj aflat la limita dintre geniu şi nebunie.


Neînarmat, în sălbăticie

Documentarul Grizzly Man este povestea unui naturalist amator, un aventurier care a trăit neînarmat în sălbăticie treisprezece primăveri, declarîndu-se protectorul urşilor grizzly. Filmul lui Herzog despre Timothy Treadwell realizează portretul intim al unui om complicat, folosind în mare parte chiar filmările acestuia, însă în formă brută, cu lungi pasaje poetice de linişte - cele pe care Treadwell ar fi urmat să le taie la montaj -, cînd camera rămînea pur şi simplu deschisă, surprinzînd doar tufe legănate şi şuierul vîntului.

Omul grizzly trăia în ţinuturile sălbatice din Alaska, fiind puţin cunoscut, în ciuda dorinţei sale de celebritate. Fondator al organizaţiei Grizzly People, şi-a dedicat viaţa urşilor grizzly, pe care îi considera în pericol din cauza braconierilor. Braconieri despre care cercetătorii susţin că ar fi fost doar inventaţi de o minte bolnavă, singurul rezultat al acţiunilor lui Treadwell fiind moartea sa şi a prietenei lui, plus a unuia dintre urşii pe care jurase să îi protejeze. Rămăşiţele lui Treadwell, alături de ale prietenei sale au fost găsite în 2003, în tabăra din Rezervaţia Naturală Katmai. Prietenul lor, ce venea să îi ducă în oraş la final de sezon, avea să vadă din avion o carcasă umană din care se înfruptă un urs. Printre rămăşiţe, s-a găsit mîna lui Treadwell, cu ceasul mergînd, iar alte părţi din corpuri aveau să fie descoperite în burta ursului, ce a sfîrşit împuşcat.


Declaraţii de dragoste

Herzog explorează în Grizzly Man nu numai misterele sălbăticiei, dar mai ales ale naturii umane. Îndrăgostit de viaţa în natură, Treadwell aproape ajunsese să se creadă un urs grizzly. Putea fi blînd şi fermecător, un copil de 46 de ani alergînd pe pajişti, îmbrăţişînd vulpile şi îmbăindu-se cu urşii, dar totodată un suflet întunecat, bîntuit de spaime şi pus pe scandal cu autorităţile sau cu alţi cercetători, pe care îi lua drept braconieri. Sînt cutremurătoare declaraţiile de dragoste, o dragoste aproape religioasă pentru urşi, şi cocktailul aiuritor de e-moţii - fericirea se amestecă cu orgoliul şi mînia, iubirea pentru animale cu ura faţă de oameni, singurătatea cu paranoia. Herzog conturează şi frumuseţea şi întunecimea personajului, arătînd tot ce se poate arăta - de la momentele în care Treadwell îşi aranjează părul sau bandana ca să dea bine la propriile filmări, la lupte violente între urşi filmate de la cîţiva metri şi pînă la imagini cu Treadwell mîngîind excrementele calde ale unei ursoaice dragi, ridicînd la rang de minune orice s-ar fi aflat în interiorul trupului ce a dat născare unui ursuleţ, de la mîngîierea lăbuţei unui pui de urs mort la declaraţia cutremurătoare de iubire făcută lîngă trupul rece, acoperit de muşte, al unei vulpi.


Fără sfîrşit

Ceea ce nu vrea să arate Herzog este sfîrşitul. Cînd s-a produs atacul final, camera lui Treadwell rămăsese aprinsă; deşi capacul acoperea lentila, microfonul capta sonorul. Herzog a redat cumplitul moment filmîndu-se din spate, ascultînd caseta în căşti, în prezenţa unei bune prietene a lui Treadwell, Jewel. Scena, astfel realizată, spune probabil mai multe decît ar fi făcut-o cele aproximativ şase minute de urlete îngrozitoare, timp în care Amie şi-a văzut iubitul ucis de urs, a refuzat să se salveze şi a devenit următoarea victimă. Groaza de pe chipul lui Herzog se vede oglindită pe chipul lui Jewel, filmat cînd regizorul ascultă ultima înregistrare.

Pe tot parcursul filmului, Herzog adaugă propriile gînduri despre Treadwell. "M-am certat continuu cu Timothy Treadwell de-a lungul acestui film", mărturiseşte regizorul pe site-ul său. "Sînt foarte diferit de el. Dar ne-am certat cu dragoste. Ca şi cînd m-aş fi certat cu fraţii mei; îi iubesc, dar ne certăm din cînd în cînd. Nu pot spune că îl iubesc pe Timothy Treadwell, dar mă simt apropiat de el. Şi de tragedia lui".


Omul grizzly/ Grizzly Man (SUA, 2005)
Regia: Werner Herzog
Regia: Werner Herzog Cu: Timothy Treadwell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus