Observator Cultural / august 2001
Tomcats
Cine se-nsoară ultimul din gaşcă ia potul: ăsta-i pariul. Din cei doi rămaşi, unul are nevoie de bani, drept pentru care îşi trimite prietena (pe care o iubeşte în secret) în patul celuilalt, un afemeiat care nu s-ar însura nici mort, doar-doar: ăsta-i riscul... "Umorul de toaletă" marca Scary Movie, ca şi maneaua noastră, este, se pare, în declin. Filmul de faţă încearcă să-l menţină la suprafaţă, forţîndu-i limitele: ăsta-i pariul. Şi dacă publicul trage apa înainte ca poantele fizice să-şi facă simţite efectele? Ăsta ar fi riscul.

Ce trebuie să ştiţi, aşadar, înainte de a intra la această comedie mor-ta-lă care citează copios şi inventiv din American Beauty / Pie & Mission: Impossible 2 (printre altele) este că majoritatea poantelor nu se opresc la nivelul centurii, ci coboară mult sub ea (şi în faţă, şi în spate...). Cîteva dintre "fluidele corporale" ignorate pînă acum îşi fac debutul glorios pe marele ecran, iar o chestiune serioasă cum e cancerul testicular - pe care nimeni nu s-ar încumeta s-o scoată din formolul tabuului - furnizează un episod de Super Ball delirant de comic. Din scurta-i carieră de scenarist de filme porno (despre care caietul de presă nu suflă nimic), regizorul Poirier a păstrat, probabil, episodul bibliotecarei timide şi ochelariste care ascunde, de fapt, o înverşunată dominatoare. Pentru puriştii cărora, altminteri, nu le-a displăcut "meniul" lui Hannibal, această paradă a exceselor e demnă, probabil, de cele mai crunte coşmaruri. Pentru restul, adevărata scenă de coşmar e cea în care eroul jucat de O'Connell (victimă în Scream 2) se imaginează tată al unui bebeluş sinistru cu căpşor de bătrîn - prin comparaţie, şi cea mai temerară aluzie sexuală pare un joc nevinovat. ++


Tomcats

Regia: Gregory Poirier
Cu: Jerry O'Connell, Shannon Elizabeth, Jake Busey
Regia: Gregory Poirier Cu: Jerry O'Connell, Shannon Elizabeth, Jake Busey, Horatio Sanz, Bernie Casey

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus