Observator Cultural / ianuarie 2002
Un poliţist de culoare versat în toate cele ia sub aripa lui un june ofiţer idealist şi îi predă lecţii de supravieţuire pe străzile dubioase din L.A.... 60% din Training Fay e turnat şi vorbit într-o maşină de către cei doi protagonişti - ceea ce face nu tocmai deplasată o comparaţie cu Marfa şi banii. Cu atît mai mult cu cît miezul acestui mereu imprevizibil şi surprinzător de stilizat thriller regizat de Antoine Fuqua (clipangiul care a debutat cu The Replacement Killers / Ucigaşi de schimb, cu Chow Yun-fat şi Mira Sorvino) este tocmai "pierderea inocenţei".

"Marfa" şi "banii" sunt, altminteri, cuvinte care revin sistematic în scenariul solid semnat de David Ayer (The Fast and the Furious), dar "marfa" care merită toţi banii (şi Oscarul 2002) din filmul lui Fuqua este Denzel Washington în care, în sfîrşit, cineva s-a îndurat (ori a riscat) şi a văzut partea întunecată. Înţolit în piele neagră şi garnisit cu lanţuri groase de aur, Washington este senzaţional (cum poate ar fi fost şi în Shaft, dacă John Singleton n-ar fi preferat şarmul mucalit al lui Samuel L. Jackson) în rolul unui poliţist care se ghidează după propriile legi (acestea neexcluzînd corupţia), vorbeşte în pilde, şi e atît de violent şi de intimidant încît nu ştii niciodată cum să-l iei. Ca partener (aşa cum e poliţistul jucat de Hawke, într-un perfect rol de compoziţie), ştii doar că trebuie să-i fii pe plac şi să-i juri loialitate - fără măcar să bănuieşti că, în mai puţin de 24 de ore (atît ţine acţiunea filmului), lumea ta de valori va fi complet răsturnată. Ca spectator, ambiguitatea lui morală te poate face să-i iei partea, convins că, în felul lui radical de a privi lumea şi de a o împărţi în buni şi răi, are dreptate. Iar dacă eşti un obişnuit al MTV-ului, îi poţi "spota", în roluri secundare surpriză, extrem de bine conturate, pe Macy Gray (ca soţie de traficant) sau pe Snoop Dogg (ca paralitic în scaun cu rotile).


Training Day

Regia: Antoine Fuqua
Cu: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Tom Berenger, Dr. Dre, Snoop Dogg, Macy Gray
Regia: Antoine Fuqua Cu: Denzel Washington, Ethan Hawke

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus