România Liberă / iunie 2002
Pe 3 iulie a debutat la Cluj-Napoca cea dintîi ediţie a unui festival ce se anunţă mai mult decît atractiv. Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) adună pentru o săptămînă la cinematografele Republica şi Arta filme de debut şi al doilea film (care concurează în competiţia oficială pentru Trofeul Transilvania), dar şi filme premiate la mari festivaluri internaţionale, prezentate în mai multe secţiuni paralele.

Pe lîngă filme, cîteva interesante figuri vor putea fi văzute la Cluj. Regizorul Michael Radford, autorul lui Il Postino, film care a fost nominalizat la Oscar pentru film străin, este subiectul unui omagiu pe care i-l face această primă ediţie a festivalului, care va proiecta cel mai recent film al său, Dancing at the Blue Iguana. Actorul Jason Priestley, care le-a înnebunit pe adolescentele din toată lumea pe vremea cînd era Brandon în serialul Beverly Hills 90210, va ajunge la Cluj peste cîteva zile pentru a prezenta un film în care a jucat. Compozitorul Gunther Büchwald, unul dintre pionierii renaşterii filmului mut, prin compoziţiile sale care de 23 de ani acompaniază aceste filme, va veni şi el. Obişnuit cu scena festivalului de la Berlin, el va acompania la Cluj filmul Nosferatu. Ideea i-a venit cînd s-a întîlnit cu echipa festivalului în luna februarie.

Că veni vorba, echipa festivalului e compusă din Tudor Giurgiu (director de festival), Mihai Chirilov (responsabil cu selecţia filmelor) şi Ada Roseti (media&PR). Lor li se adaugă mai mulţi entuziaşti voluntari, pentru că trebuie spus că festivalul a fost pus la punct cu mari eforturi financiare. A fost ajutat de Agenţia de publicitate Graffitti BBDO, Centrul Naţional al Cinematografiei, RADEF RomâniaFilm, Academia Europeană de Film şi Festivalul de la Varşovia.

În seara de 3 iunie festivalul s-a deschis la ora 20 cu o ceremonie urmată de proiecţia filmului lui Cristian Mungiu, Occident, film proaspăt întors, ca şi regizorul şi o parte din echipă, de la Cannes.

Pe 4 iunie a început proiecţia filmelor din competiţie cu Lovely Rita în regia Jessicăi Hausner din Austria, Last Ball de americanul Peter Callahan şi Soarele apune la stînga de Andras Fesos din Ungaria. În afara competiţiei, tot la cinema Republica va fi proiectat filmul lui Pavel Lunghin, Nunta, un prim cadou pentru cinefilii români, ca şi La Pianiste de Michael Haneke (Marele Premiu al Juriului la Cannes, anul trecut, şi două premii de interpretare). La Cinema Arta, pe lîngă filmele din competiţie, va rula Filantropica lui Nae Caranfil (există şi o secţiune de 4 filme româneşti realizate în 2001-2002), spaţiul tipografic ne împiedică să dăm fişa filmelor prezentate în afara competiţiei. Păcat. În linii mari, e vorba de Urşi de aur berlinezi, "palme" (sic!) canneze, un Oscar, o grămadă de premii şi participări la mari şi mai mici festivaluri. Cineastul francez Eric Assous vine special pentru proiecţia filmului Sexe opuse, film care va fi prezentat aici în premieră mondială, el nefiind încă prezentat publicului francez.

Juriul e internaţional, preşedintele de onoare al festivalului e Marcel Iureş. Cinefilii care n-au avut norocul să se nască la Cluj sau să aibă prieteni unde să doarmă pot urmări în zilele următoare în ziarul nostru corespondenţe de la faţa locului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus