iulie 2007
Tragedia lui Carmen
În contextul anului 2007, când Sibiul are statutul de Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg, UNITER derulează unul dintre cele mai importante proiecte ale sale sub egida acestui program, Tragedia lui Carmen după Bizet în adaptarea lui Peter Brook şi Marius Constant. Proiectul reprezintă o iniţiativă a unor importanţi artişti români de a prezenta la Sibiu un spectacol de anvergură pentru a marca evenimentul "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007". Este o adaptare modernă, ce păstrează ariile originale, cu inserţii de proză. Spectacolul a avut puţine reprezentaţii pe scenele lirice europene. Tragedia lui Carmen a avut premiera în anul 1981 la teatrul parizian Les Bouffes du Nord, în regia lui Peter Brook şi a fost produsă de Opera din Belfast în anul 1993.

Proiectul UNITER se concretizează în producţia spectacolului de operă Tragedia lui Carmen după Bizet, în regia lui Ion Caramitru şi scenografia Mariei Miu, cu participarea a peste 25 de tineri artişti (actori, artişti lirici, membrii orchestrei).

Opera, aşa cum se ştie, este un gen elitist care are însă publicul său constant, chiar dacă nu este foarte numeros. Tragedia lui Carmen în varianta Peter Brook şi Marius Constant are avantajul de a transcende orice barieră culturală şi de a atrage un număr mare de spectatori.

Această inedită combinare a celor două domenii - teatru şi operă - având şi girul unor creatori de renume mondial - Peter Brook şi Marius Constant - reprezintă o formulă provocatoare care va stimula creativitatea şi ingeniozitatea atât a participanţilor la proiect, cât şi pe cea a spectatorilor.

Proiectul încearcă să coaguleze o echipă de artişti profesionişti care să susţină un eveniment de o asemenea anvergură, proiect prin care se urmăreşte "diversificarea" abordărilor spectaculare ale unei oferte culturale; dincolo de abordarea muzicală specifică, exerciţiul cultural al echipei artistice se va îndrepta către un spectacol grandios într-un spaţiu cultural exterior, neconvenţional şi anume, Curtea Muzeului de Istorie din Sibiu.

În opinia creatorilor, Tragedia lui Carmen poate fi un centru de reprezentativitate spectaculară în cadrul anului 2007, iar programarea reprezentaţiilor se va încadra în calendarul de evenimente importante ce jalonează anul cultural.

Este un proiect dedicat tinerilor, un proiect care promovează şi susţine creativitatea tinerilor artişti. O nouă viziune asupra unei opere clasice, un spectacol flexibil organizat în spaţii neconvenţionale, beneficiind de trei variante de distribuţie, care se poate adapta uşor ofertei locale a oraşului unde se va juca. Locaţiile alese pot fi spaţii atipice, neconvenţionale care astfel pot participa la realizarea unei oferte culturale valoroase în cadrul unui circuit permanent.

UNITER şi-a asumat în integralitate coagularea unei echipe potrivite pentru specificul acestui spectacol, totodată şi o echipă de artişti lirici care deschid spectacolul de operă şi către alte spaţii decât cele convenţionale. Valoarea artistică a acestui proiect care iese din convenţionalitatea spectacolelor de operă, este susţinută şi de componenta educativ - culturală, spectacolul fiind o ofertă culturală adresată publicului consumator indiferent de identitatea lui culturală, socială şi ocupaţională.

În România acest proiect constituie o noutate prin însuşi spaţiul cultural de desfăşurare, dar şi prin conectarea directă cu o realitate culturală şi socială în care trăim cu toţii. Publicul larg alături de publicul specializat va putea participa la un spectacol nou, modern, impresionant în care vom regăsi îmbinarea muzicii cu teatrul, susţinerea vocilor tinere de către o orchestră tânără, iar spaţiul cultural în care ne vom susţine reprezentaţiile va fi înnobilat de un decor de excepţie.

Proiectul este susţinut de creatori din spaţiul independent, artiştii implicaţi fiind motivaţi de noutatea acestei oferte culturale, de cadrul european al unei Capitale Culturale la nivelul anului 2007 - Sibiu, dar şi de publicul pe care va urmări să îl atragă.

Tragedia lui Carmen
de Peter Brook şi Marius Constant, după Georges Bizet
Regie: Ion Caramitru
Scenografie: Maria Miu
Lumini: Chris Jaeger

Orchestra Metropolitană de Cameră Bucureşti
Dirijorul: Tiberiu Soare

Distribuţia:
Carmen: Oana Andra, Florentina Irina Onica, Claudia Andreea Deleanu
Don José: Vlad Miriţă, Răzvan Săraru
Escamillo: Iordache Basalic, Ionuţ Pascu, Ştefan Popov
Micaela: Mihaela Stanciu, Marta Sandu, Ioana Ioniţă-Rusenescu
Zuniga: Silviu Biriş
Lillas Pastia: Eugen Cristea
Garcia: Vasile Calofir

Parteneri:
Muzeul Brukenthal, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sibiu, Filarmonica "George Enescu" Bucureşti

Cu sprijinul:
Opera Naţională Iaşi, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti

Sponsori:
Unirea Shopping Center, Poliflex, Bursa Română de Mărfuri

Parteneri media:
Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, România Liberă, 24 FUN, Observator Cultural, Suplimentul de Cultură, Tribuna (Sibiu), Monitorul (Sibiu), www.port.ro, www.liternet.ro.


Uniunea Teatrală din România - UNITER - este organizaţia profesională a oamenilor de teatru din România (actori, regizori, scenografi, critici de teatru). Este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, apolitică, autonomă, nesubvenţionată, care îşi propune stimularea creativităţii teatrului românesc şi promovarea schimburilor teatrale dintre România şi alte ţări.

Uniunea Teatrală din România îşi desfăşoară activitatea pe principiul comun tuturor organismelor profesionale din întreaga lume: derularea de programe şi proiecte culturale care îi vizează pe profesioniştii lumii teatrale. UNITER a avut succese notabile în apropierea teatrului românesc de cel european şi universal, în promovarea valorilor culturii româneşti în domeniul teatrului, în apropierea de structurile europene (Consiliul Europei, Comunitatea Europeană şi UNESCO), dar a depăşit şi graniţele continentului, reprezentând teatrul românesc aproape în toată lumea.

UNITER are ca scop fundamental stimularea creativităţii în teatrul românesc şi promovarea schimburilor teatrale între România şi alte ţări. UNITER funcţionează pe bază de programe şi proiecte care antrenează specialişti din toate domeniile teatrului; urmăreşte impunerea unei strategii teatrale la nivel naţional şi reactualizarea relaţiei dintre Teatru şi Societate printr-un proces amplu şi novator.
De: Peter Brook şi Marius Constant după Georges Bizet Regia: Ion Caramitru Cu: Oana Andra, Florentina Irina Onica, Claudia Andreea Deleanu, Vlad Miriţă, Răzvan Săraru, Iordache Basalic, Ionuţ Pascu, Ştefan Popov, Mihaela Stanciu, Marta Sandu, Ioana Ioniţă-Rusenescu, Silviu Biriş, Eugen Cristea, Vasile Calofir

1 comentariu

  • Si la Bucuresti
    [membru], 17.07.2007, 08:30

    De ce nu s-ar reprezenta "Tragedia lui Carmen" si la Bucuresti, dupa Sibiu, ca tot n-avem parte de niciun spectacol muzical pana la Festivalul Enescu din septembrie?
    Sper ca dorinta mea si, desigur, a multor bucuresteni, sa se materializeze cat de curand, Dan Scurtulescu

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus