România Liberă / martie 2002
La Teatrul Naţional din Iaşi s-a montat un spectacol cum nu s-a mai văzut în toată Europa!

Cunoscutul regizor canadian de origine română Alexander Hausvater, autorul a trei producţii care au revoluţionat istoria teatrală ieşeană, şi nu numai - Teibele şi demonul ei, Roberto Zucco şi Livada de vişini -, a revenit la Iaşi pentru premiera unui spectacol în premieră europeană. Este vorba despre punerea în scenă a Cinci piese Nô moderne , care nu a mai văzut luminile rampei niciunde pe bătrînul continent. Textele aparţin scriitorului japonez Yukio Mishima, un autor comparat adesea cu Proust, Gide, Sartre sau Hemingway, de acesta din urmă legîndu-l obsesia pentru curaj şi alte virtuţi omeneşti.

Cele cinci texte selectate de Hausvater sunt reprezentative pentru arta Nô, un gen asociat, încă din momentul apariţiei sale, cu guvernarea Shogun. Practic, însă, Nô izvoreşte din piesele jucate în temple şi altare la diferite ceremonii, cum ar fi cea a recoltei. Punctul culminant al pieselor de această factură îl reprezintă dansul, care avea loc, de obicei, la sfîrşit şi spre care convergeau toate replicile. Primele piese Nô realmente moderne au fost scrise de Mishima, care a dat o a doua şansă genului. Adaptările sale sunt libere, iar intenţia a fost ca piesele să poată fi jucate în orice spaţiu, chiar şi într-un parc din New York, deşi majoritatea se referă la valori tradiţionale japoneze. "Premiera de la Iaşi are o evidentă dimensiune spectaculoasă, atît genul, cît şi autorul fiind noutăţi pentru publicul românesc. Foarte puţină lume ştie că, la 25 noiembrie 1970, Mishima şi-a făcut seppuku în faţa comunităţii sale de războinici, trăgînd astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte direcţia greşită în care se îndreaptă poporul japonez, ca urmare a abaterii de la tradiţie şi a concesiilor făcute valorilor culturale occidentale", ne-a spus dl Ioan Holban, directorul Teatrului Naţional din Iaşi.

Spectacolul ieşean are toate atuurile unui eveniment: vizualitate, ritm, forţă şi emoţie. Un scriitor care şi-a trăit opera, Mishima, japonezul care a ales moartea prin seppuku la 45 de ani, un regizor care ştie să-şi surprindă publicul la fiecare demers creator, o trupă de artişti care şi-a însuşit semnele şi simbolurile.


Cinci piese Nô moderne

Regia
: Alexander Hausvater
Cu: Ada Gîrţoman Suhar, Emil Coşeru, Doina Deleanu, Constantin Puşcaşu, Anne Marie Chertic, Mihaela Arsenescu Werner, Adi Carauleanu, Nicolae Ionescu, Marius Năstruşnicu, Petronela Grigorescu, Vitalie Bichir, Tatiana Ionesi, Irina Răduţu, Antonela Cornici, Doru Aftanasiu, Oana Sandu, Radu Ghilaş, Livia Iorga, Ludmila Filip
Costumele sunt create la Casa de Modă Nanette, de către designerul Alina Dincă
Scenografia: Axenti Marfa
De: Yukio Mishima Regia: Alexander Hausvater Cu: Ada Gîrţoman Suhar, Emil Coşeru, Doina Deleanu, Constantin Puşcaşu, Anne Marie Chertic

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus