România Liberă / ianuarie 2002
Micul Prinț
Sfîrşitul primului an al mileniului trei a însemnat pentru actorii Teatrului Naţional din Tg. Mureş un succes de prestigiu, înregistrat cu prilejul unui turneu de opt spectacole cu piesa Micul Prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, în Franţa, la Strasbourg, la invitaţia ACAR (Association Culturelle et Amicale Roumaine), al cărei preşedinte este domnul Gabriel Penciu. Turneul s-a bucurat de un real succes. Piesa s-a jucat la Teatrul Le Scala, al doilea ca mărime din Strasbourg, după Teatrul Naţional, în fiecare seară, în faţa unei săli arhipline, realmente rămînînd spectatori care nu au mai putut intra. Piesa în regia lui Cornel Popescu a fost jucată în franceză şi în limba română cu foarte mult talent, apreciată şi de critici în cel mai citit ziar din Alsacia, Derrieres Nouvelles d'Alsace (DNA).

Semnatarul articolului Magique Petit Prince scrie că "regia lui Cornel Popescu a ştiut să pună în valoare întreaga poezie a textului, fantoma, marionetele, vocea parcă venind de nicăieri a Micului Prinţ, muzica, totul contribuie la crearea momentelor magice. Trebuie văzut împreună cu familia, alături chiar de cei mai micuţi, pentru a-i iniţia în una din cele mai frumoase scrieri ale literaturii noastre." Publicul a fost cu adevărat entuziasmat şi i-a aplaudat în fiecare seară la scenă deschisă pe ambasadorii culturii şi talentului românesc. Delegatul Regional al CRIF, Pierre Levy, a declarat despre interpretare: "Superactori!" O spectatoare încîntată a spus despre spectacol: "Fabuloasă istorie, fabuloasă interpretare, fabuloasă seară!"

Au fost spectatori care au afirmat că Micul Prinţ al nostru a fost cel mai bun văzut pînă atunci în Franţa. Viceconsulul României la Strasbourg, doamna Ruxandra Stănescu, prezentă la unul din spectacole, i-a felicitat pe realizatori şi interpreţi şi le-a urat "ca la viitoarele spectacole pe care le veţi susţine pe scenele din Strasbourg să aveţi un succes la fel de mare ca cel pe care l-aţi avut cu Micul Prinţ, sălile să fie tot aşa de pline şi aplauzele entuziaste". Prin talentul lor, actorii din Tg. Mureş au făcut să se vorbească cu cuvinte de laudă de România şi de Tg. Mureş. Preşedintele ACAR, Gabriel Penciu, a dorit să felicite din suflet actorii pentru talentul şi munca depusă, mulţumind celor care au contribuit la reuşita acestui turneu în capitala Europei, la Strasbourg. Datorită prezenţei şi talentului actorilor de la Naţionalul din Tg. Mureş s-au deschis noi perspective imaginii României, atît pe plan cultural, dar şi turistic.

Ar trebui spuse cîteva cuvinte şi despre Association Culturelle et Amicale Roumanie (ACAR), care a invitat Teatrul Naţional din Tg. Mureş şi care se ocupă de promovarea culturii româneşti şi a tot ce este românesc în Franţa. Asociaţia militează pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor culturale şi amicale franco-române şi pentru o imagine mai bună a României la Strasbourg. ACAR doreşte să realizeze în 2002 "Anul României în Alsacia", care se vrea un adevărat festival al culturii române, teatru, muzică, poezie, dans.
De: Antoine de Saint-Exupéry Regia: Cornel Popescu Cu: Delia Martin, Mihai Gingulescu, Elena Purea, Marinela Popescu, Dan Radulescu, Liviu Pancu, Alexandru Pavel, Eduard Marinescu, Liviu Topuzu, Aurel Ștefănescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus