România Liberă / februarie 2002
Teatrul Mic, cu sala renovată şi şobolanii goniţi spre alte zări, şi-a deschis porţile la sfîrşitul săptămînii trecute. Spectacolul prezentat cu acest prilej a fost unul onorabil. Regizorul Răzvan Săvescu a pus în scenă, şi cu ajutorul decorurilor Doinei Levintza, un spectacol care critică lumea americană de azi, şi anume un aspect al "corectitudinii politice", care tinde să facă din asasin o victimă a unui tratament nedrept în copilărie, o victimă a unor abuzuri sexuale în perioada inconştienţei, ori o victimă a televiziunilor, care propagă violenţa. Povestea nu e simplă, dar e pilduitoare: un regizor de filme extrem de tari, de la Hollywood fireşte, ia premiul Oscar şi-şi agaţă, aşa, pentru sufletul său, o prea-frumoasă playmate, dar cei doi au ghinionul nu tocmai întîmplător de a găsi în luxoasa casă a regizorului perechea de ucigaşi, el şi ea, pe care-i caută întreaga Americă, oripilată de grozăvia crimelor lor. "Îngerii morţii", cum sunt numiţi aceştia, sunt admiratori ai perechii ad-hoc regizor-playmate, dar planul lor (de fapt al lui) este altul, nu se rezumă la exprimarea admiraţiei, ci îl va folosi pe marele regizor (interpretat echilibrat de Stelian Nistor) pentru a spune, în direct, la toate televiziunile desigur, că filmele acestuia i-au făcut criminali, astfel încît să scape, prin compătimirea întregii naţiuni, de scaunul electric.

Piesa lui Ben Elton, Popcorn, să-i transcriem, totuşi, şi titlul, este abilă. Deznodămîntul se petrece, ca-n Hamlet - dar ce diferenţă de buchet -, cu toţi actorii, inclusiv soţia pe cale de divorţ a regizorului, fiica acestuia şi producătorul care cade victimă ucigaşilor (excelenţi Oana Ioachim şi Cristian Iacob), inclusiv playmata (cam palid interpretată, în ciuda semi-strip-tease-ului, de Cristiana Răduţă). Transmisia generală şi totală este acceptată, operatorul şi sunetistul sosesc în chiloţi, cum li s-a cerut, numai că regizorul polemizează cu ucigaşii, iar poliţia atacă, întrerupînd un spectacol care se anunţa extrem de vizionat de publicul american, mai ales din momentul în care se trăsese primul foc de revolver în direct.

Claudiu Istodor îl interpretează pe producătorul care-şi termină repede rolul. Simona Mihăescu este fata regizorului, Dana Dembinski Medeleanu soţia divorţantă, ca să zicem aşa, iar Dan Zamfirescu şi Niki Ieremciuc operatorul şi sunetistul televiziunilor, într-un spectacol, cum spuneam, care s-ar putea bucura de succes, căci nu trimite prea în adînc şi nici nu rămîne prea la suprafaţă. Muzica: Laurenţiu Duţă. Titlul Popcorn sugerează că, totuşi, este vorba de un teatru de consum, de calitate bună însă.
De: Ben Eltin Regia: Răzvan Săvescu Cu: Cristian Iacob, Dorina Chiriac, Lia Bugnar

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus