Desfăşurat timp de o săptămînă la Sibiu, Festivalul Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie "Carl Filtsch" nu doar că a reunit tineri pianişti în căutarea afirmării, ci a şi adus la Sala Thalia mari pianişti şi dirijori ai lumii. Apogeul a fost atins în seara în care dirijorul Vladimir Ziva, director artistic al Orchestrei Simfonice din Moscova, şi pianistul Mikhail Petukhov, profesor la Conservatorul "Ceaikovski" din Moscova, au susţinut un concert alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, de Rahmaninov, şi Simfonia a VI­a "Patetica", de Ceaikovski, acestea au fost lucrările alese de muzicienii ruşi. După o singură repetiţie, directorul filarmonicii sibiene, Ioan Bojin, avea să se declare uluit: "Vom asculta o simfonie de Ceaikovski pe care poate că am mai ascultat­o, dar pentru prima oară o auzim acum altfel, cu totul diferită. Sîntem impresionaţi de ceea ce a reuşit dirijorul să obţină de la orchestră. La fel, sîntem încîntaţi de solistul invitat, o personalitate a muzicii internaţionale, prezent pe scene din întreaga lume".


Împietrire

Rahmaninov. Cînd Petukhov se avîntă în lungile pasaje, cînd doar pianul său răsună în liniştea deplină, instrumentiştii împietresc cu arcuşul în mînă, cu capetele întoarse spre pianist. Cu spatele la sală, însuşi Ziva rămîne cu fruntea proptită­ntr­o mînă, ascultînd neclintit. Chiar şi dacă n­ai urechea suficient de formată, înţelegi minunea la care asişti, din împietrirea muzicienilor. Petukhov e un zeu al pianului, în faţa căruia sala devine o inimă uriaşă, oprită într­o unică răsuflare. Doar într­o lojă la etaj, o zînă blondă de vîrstă preşcolară dă din aripioare, dirijînd. Prezenţa copiilor nu este neobişnuită la filarmonică. Chiar cel sub numele căruia se desfăşoară festivalul, Carl Filtsch, n­a fost decît un copil, "copilul minune al Transilvaniei", îndrăgit de Chopin şi de Liszt.

Ceaikovski. Patetica. Viorile plîng. Din prima lojă, îl poţi auzi pe Vladimir Ziva icnind cînd dirijează, de parcă ar înghiţi începuturi de cuvinte. Ar striga, de­ar putea. Întregul trup se zbate, ca un fluture captiv într­o colivie invizibilă. Zbaterea este însă eliberare; Ziva îl naşte pe Ceaikovski, iar spectatorii asistă uluiţi la momentul creaţiei.


Fermecat de Sibiu

Aflat pentru prima oară în România, pianistul şi compozitorul Mikhail Petukhov s­a declarat impresionat de Capitala Culturală Europeană, deşi concertează pe toate continentele. "Sînt impresionat, e foarte neobişnuit. Mă aşteptam, dar tot sînt fermecat de atmosferă. Această ţară are o tradiţie muzicală, iar copilăria mea este legată de numele Hariclea Darclée", a mărturisit pianistul. Cît despre colaborarea cu muzicienii filarmonicii sibiene, Petukhov spune că s­a realizat o legătură fructuoasă încă de la prima repetiţie: "Muzicienii răspund bine, au reacţii foarte bune şi flexibilitate. Unii dintre ei nu au mai interpretat niciodată acest concert". Cu capul în norii Transilvaniei, Vladimir Ziva uită să vină la conferinţa de presă. N­ai cum să nu­l iubeşti pentru asta.


Personalităţi

Vladimir Ziva, născut în 1957, a absolvit Conservatorul din Leningrad şi pe cel din Moscova. Din 2000, este director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Moscova. La Moscova a dirijat şi opera Viaţa cu un idiot, de Schnittke, după povestirea lui Victor Erofeev. În 1996 şi 1997, a primit titlul "Dirijorul anului" din partea "Music Review".

Mikhail Petukhov, născut în 1954, cîntă şi compune încă de la vîrsta de 10 ani. A absolvit Conservatorul din Moscova şi este cîştigătorul concursului "Regina Elisabeta", din Bruxelles. Susţine concerte în întreaga lume şi e profesor la Conservatorul "Ceaikovski" din Moscova.


Festivalul Carl Filtsch": Sub semnul lui 12

Festivalul Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie "Carl Filtsch" s-a derulat între 9 şi 15 iulie 2007, la Sala Thalia din Sibiu, reunind aproape 80 de candidaţi, din nouă ţări. În fiecare zi au avut loc audiţii, iar seara recitaluri susţinute de muzicieni consacraţi.

Festivalul, aflat la a 12-a ediţie, a stat sub semnul acestui număr. Născut la Sebeş, în 1830, Carl Filtsch era, la 12 ani, elevul preferat al lui Chopin şi al lui Liszt, fiind considerat "copilul minune al Transilvaniei". Cele 12 compoziţii ale sale, găsite abia în 1960, s-au păstrat în Arhivele vieneze. Carl Filtsch a murit la Veneţia, pe cînd avea numai 15 ani.


Portrete: Ceaikovski şi Rahmaninov

"A doua zi, la Taneiev, a cîntat pentru prima oară Simfonia a VI-a. Se aflau toţi acolo. Rahmaninov asculta, cu capul sprijinit într-o mînă, fără să scape din ochi faţa lui Ceaikovski. Îi plăcea să-l observe cînd acesta nu-l vedea. Odată, la Teatrul Mare, l-a văzut (cînd el credea că nimeni nu-l privea) complet diferit, fără mască, şi de atunci căuta să regăsească pe chipul său calm şi amabil cealaltă expresie: oboseală, disperare, chin. [...] În pofida tăcerii lor, el ştia că simfonia aceasta era cel mai bun lucru pe care-l scrisese. Nu pentru că era ultima lui lucrare, nu pentru că de-a lungul unor ani lungi voise să răspundă - pentru sine - unor întrebări dureroase la care răspunsese în sfîrşit, nu pentru că această simfonie cuprindea toată durerea, tot delirul care era în el, pentru că acum era golit, ca şi cum i s-ar fi smuls sufletul, ci pentru că această muzica era - mai mult ca niciodată - el însuşi, carne din carnea sa, sînge din sîngele său. Erau bătăile inimii lui, suspinele lui... Această muzică era o realitate, iar el, pe lîngă ea, nu era decît o iluzie." (Nina Berberova - Ceaikovski, Editura Humanitas)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus