România Liberă / septembrie 2003
Produs tipic de serie, filmul lui F. Gary Gray (autor printre altele al filmului Negociatorul cu Kevin Spacey şi Samuel L. Jackson, în care povestea poliţistă era bine impregnată de consideraţiile psihologice ale unui conflict moral), Jaf în stil italian ne introduce (nu pentru prima oară) în lumea hoţilor de aur, cu suflet mare, cu un cod al onoarei bine stabilit şi, mai ales, cu o imensă dorinţă de revanşă, atunci cînd jocurile nu le ies conform socotelilor de-acasă. Asistăm astfel la un spectaculos hold-up dintr-un castel veneţian, unde maşinile sunt înlocuite cu ambarcaţiuni moderne sau clasice (nelipsitele gondole), recital de măiestrie a spargerilor superplanificate, cu explozibili, simulări pe calculator, minutaje la sînge etc. etc., totul planificat la fracţiuni de secundă. O singură ipoteză nu este luată în seamă - cea a trădării - şi "banda lui Charlie" trebuie să aştepte un an de zile pentru elaborarea planului (şi acesta perfect) de răzbunare.

Donald Sutherland (interpretul asului veteran în desfacerea safe-urilor de orice tip) este sacrificat înainte de vreme şi, odată banda reunită, se va trece, cu entuziasm şi probleme sentimentale la operaţiunea recuperarea.

Mizînd foarte mult pe simpatia spectatorilor pentru hoţii cu suflet mare care fură de la alţi hoţi, regizorul schiţează destul de convingător portretul colectiv al bandei, în care este implicată Stella (Charlize Theron), fiica lui John Bridger, personajul interpretat de Donald Sutherland, la rîndul ei o spărgătoare de profesie (dar aflată în slujba poliţiei). Întorsăturile situaţiilor, spectaculoase în sine, sunt dublate de nebuneştile curse de automobile "Mini", care nu sunt deloc complexate de poduri, scări, staţii şi linii de metrou, canale de scurgere ş.a.m.d.

Cascadorii de tot soiul, curse şi cu maşini blindate, motociclete şi elicoptere traversează cu aplomb majoritatea secvenţelor filmului, care se urmăreşte cu interesul celui care cunoaşte după primul sfert de oră de proiecţie finalul, calchiat după eternele basme în care cei răi sunt învinşi de cei mai puţin răi (aici şi cu ajutorul mafiei ucrainene, adusă pentru culoarea zilelor noastre).

Alert şi fără pretenţii, Jaf în stil italian are o distribuţie de calitate, unde alături de Donald Sutherland evoluează Mark Wahlberg (Regii deşertului, Planeta maimuţelor, Furtuna perfectă), Charlize Theron (Pact cu diavolul, Bărbaţi de onoare, The Cider House Rules), Edward Norton (A 25-a oră, Avocatul diavolului, Fight Club, Preotul, rabinul şi fata), Seth Green (Hotel New Hampshire), Austin Powers (Inamicul statului), Jason Statham (Unde dai şi unde crapă), precum şi cunoscutul cîntăreţ de hip-hop Mos Def.

Filmat o bună parte şi în Italia, filmul lui F. Gary Gray păstrează cu onestitate regula autenticităţii, cu preţul numeroaselor conflicte cu oficialităţile îngrijorate de soarta monumentelor Veneţiei, în urma rapidelor curse de bărci cu motor care au stricat liniştea Cetăţii Dogilor în timpul filmărilor. Dacă nu v-aţi săturat de urmăriri şi dacă-l iubiţi pe Donald Sutherland, filmul este ocazia bună pentru pierderea a fix două ore.

Fişa tehnică:

The italian job, SUA, 2003
Regia: F. Gary Gray
Cu: Donald Sutherald, Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Jason Statham, Mos Def, Franky G., Seth Green

Regia: F Gary Grey Cu: Edward Norton, Mark Wahlberg, Charlize Theron

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus