România Liberă / noiembrie 2001
Planet of the Apes
Ideea de bază a celebrului roman semnat de Pierre Boule, Planeta maimuţelor / Planet of the Apes, ecranizat pentru prima oară cu 33 de ani în urmă (bine) de Franklin Schaffner, era inversarea raporturilor între umanitate şi lumea primatelor.

Regizorul Tim Burton ne propune în varianta sa (pe care autorul n-o vede drept un remake) un soi de planetă cucerită de maimuţe, unde oamenii zac în închisori, sunt exploataţi, actualii stăpînitori - maimuţe militariste şi democrate - preluînd comic saluturi şi costume inspirate din filmele cu legionari romani, neocolind, de altfel, şi o ciudată religie dedicată unui Dumnezeu ad-hoc al strămoşilor noştri. Că acest caraghioslîc este motivat doar de "reîntoarcerea într-o lume fantastică" dorită de regizorul Tim Burton (de altfel, credibil autor cu filmele anterioare: Edward Scissorhands, Batman, Sleepy Hollow) nu scuteşte recenta premieră de un jalnic convenţionalism, de o puerilă invenţie epică, acolo unde erau de aşteptat un autentic dramatism şi o ficţiune măcar credibilă.

Aventura astronautului Leo Davidson (interpretat de Mark Wahlberg) nu mai are nimic din forţa parabolei propuse de Pierre Boule şi care punea sub semnul întrebării limitele, excesele şi riscurile existente în societatea civilizată. În ciuda eforturilor făcute de marele operator francez Philippe Rousselot (A River Runs Through It, La reine Margot, Diva, L'Ours, Dangerous Liaisons), frumuseţea unor imagini nu acoperă superficialitatea story-ului, în care călătoria în timp a intrusului în societatea maimuţelor apare ca o banală întîmplare extrasă dintr-un film de serie SF.

Nelipsita poveste de amor, orientarea liberală a unui grup de maimuţe atente cu "drepturile omului", tobele afro-asiatice ce însoţesc cu încăpăţînare mare parte din coloana sonoră a filmului reprezintă floricele de umplutură pentru o peliculă total neinteresantă, lipsită de un elementar şi aşteptat suspans, precum şi de o minimă spectaculozitate. Doar performanţele machiorilor (mai puţin măştile realizate pentru maimuţele de sex feminin, care seamănă cam toate cu chipul lui Michael Jackson, după cum remarca un maliţios critic francez) pot trezi, eventual, interesul pentru un film făcut probabil cu mari ambiţii, dar finalizat ca un aproape perfect eşec.


Planet of the Apes

Regia: Tim Burton
Scenariul: William Boyles Jr., Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Producător: Richard D. Zanuck
Imaginea: Philippe Rousselot
Scenografia: Rick Heinrichs
Montajul: Chris Lebenzon
Muzica: Danny Elfman
Machiaj: Rick Baker
Efecte speciale: Industrial Light and Magic
Cu: Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan, Kris Kristofferson, Estella Warren
Regia: Tim Burton Cu: Mark Wahlberg, Helena Bonham-Carter, Tim Roth, Paul Giamatti, Estella Warren

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus