Libertatea / august 2007
Din seria de filme cu "ise" în titlu (I se spunea Buldozerul, I se spunea Zodiac) vine, astăzi, Fall Down Dead / Se credea un Picasso - o damblageală de film care ar fi trebuit să ajungă direct pe casetă video, iar de acolo direct în coş.

Este povestea, cum se spune ("i se spunea poveste..."), a unui pictor (interpretat de Udo Kier) care îşi "desăvîrşeşte" tablourile cu bucăţi de piele "prelevate" de pe feţele şi trupurile femeilor pe care le asasinează... Acuma, Kier (un strălucit actor german care a apărut şi-n filmele lui Lars von Trier, şi-n videoclipuri ale Madonnei) nu trebuie să facă prea multe: el ucide oricum cu privirea. Dar în filmul în care joacă alături de David Carradine, Dominique Swain, Monica Dean (Bârlădeanu) şi Mihaela Rădulescu, Kier chiar are aproape rol secundar - deşi e personajul principal. Nu ştiu cum vine asta, dar credeţi-mă: aşa este.

Mihaela apare la-nceput, preţ de cîteva minute în care vorbeşte la celular (nu cu mine, deci în engleză) într-un parking. Simte că este urmărită, grăbeşte pasul, dar "Picasso" o ajunge din urmă şi hîrşt, hîrşt, o hăcuie... Cînd uşile liftului se deschid, acompaniate de obişnuitul ţipăt al unei fătuci îngrozite, frumoasa Mihaela arată ca o reclamă la o măcelărie. Şi acelaşi lucru i se întîmplă, cam pe la jumătatea filmului, şi Monicăi - deşi fata pe care o interpretează e cuminte şi cu frica lui Dumnezeu. Scenaristul (Roy Sallows) are probabil o problemă cu femeile frumoase, sau cu femeile în general, treaba lui. Treaba noastră e că are probleme serioase cu scenariul şi cu thrillerul (ăsta cică ar fi "thriller"!), pentru că despre cultură vizuală nici n-are rost să vorbim... Nu, nici vorbă de Picasso în filmul ăsta (nici măcar de "micuţa Picasso"); este pur şi simplu ideea despre "Picasso" a unor picaţi cu duhul care n-au văzut la viaţa lor decît filme de serie Z.

Această catastrofă este semnată de un "regizor" (Jon Keeyes se numeşte) care a reuşit să scoată ce e mai prost din cei care joacă (cu excepţia fetelor noastre care sînt, săracele, chiar OK). Aproape că nu-ţi vine să crezi că David Carradine a fost Bill în Kill Bill! E totuşi o "performanţă"...
Regia: Jon Keeyes Cu: Dominique Swain, Mehmet Gunsur, Udo Kier, David Carradine, Keith Harris, Monica Dean

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus