februarie 2002
37 500 de sticle. Sau 18 750 de litri. Atîta apă minerală (Evian) s-a băut la Festivalul de la Berlin, din prima zi şi pînă duminică, 10 februarie. Evian - co-sponsor al Berlinalei - pune zilnic la dispoziţia ziariştilor şi a tuturor profesioniştilor acreditaţi sticluţe de 0,5 litri; nu ştiu alţii cum sînt, dar eu beau cam 3 pe zi...

La conferinţa de presă a filmului The Shipping News (regizat de Lasse Hallstrom), Kevin Spacey a fost întrebat, la un moment dat, dacă are de gînd să-l joace pe Hamlet într-o ecranizare a celebrei piese shakespeariene. Spacey a luat sticla de Evian în mîna dreaptă, a ridicat-o în lumina reflectoarelor şi, uitîndu-se la ea ca la craniul lui Yorrick, a declamat: "Vai, biet Evian!" N-a fost singurul moment haios al conferinţei. Atunci cînd a recunoscut că vrea să-şi ia o mică vacanţă (de 8-9 luni) în care să nu joace deloc, ci doar să producă filme, o ziaristă a fost pe fază ca să-l întrebe dacă a luat decizia asta din cauza lui Lasse Hallstrom?! Un alt ziarist s-a încurcat în aşa hal în întrebare (ziarist german, întrebare în engleză) încît, în loc să spună că în film arată mai bătrîn ca în realitate, i-a ieşit exact pe dos - spre nemulţumirea (amuzată) a lui Kevin, care i-a replicat: "Nu ştiu dacă să-ţi mulţumesc pentru compliment sau să-ţi cer să dispari din sală!" Alt ziarist i-a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, să imite pe cineva - ştiindu-se că este un mare imitator; Kevin a lăsat brusc capul, zdronc!, pe pupitru şi-a zis: "Ăsta e Rhys (Ifans, co-star al filmului), la bar, noaptea trecută!"

Dar replica cea mai mortală nu i-a aparţinut lui Spacey, ci partenerei sale, Cate Blanchett. Dacă în Heaven - filmul de deschidere - Blanchett este pură şi serafica, la-nceput blondă, apoi tunsă chilug, în filmul lui Hallstrom nici n-o mai recunoşti: are o scurtă apariţie în rol de prostituată, cu păr lung şi negru, puternic fardată şi foarte pieptoasă - un fel de Fran Drescher (The Nanny). "Nu-mi dau seamă de unde au ieşit şi ţîţele alea!", a zis Blanchett - în hohotele sălii.

(Deplasare sponsorizată de firma PricewaterhouseCoopers)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus