România Liberă / august 2007
Cristian Mungiu vrea ca 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile să aibă intre în cinematografe pe 14 septembrie 2007.
Pentru a evita aglomeraţia, Nae Caranfil preferă să scoată Restul e tăcere la primăvară.
Există cazuri când filme realizate cu bani de la CNC intră în ceaţă fără să mai ruleze în cinematografe.


Recolta premierelor cinematografice ale toamnei numără filme care au obţinut finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei în ani diferiţi, dar care "s-au copt" unele mai greu, altele mai uşor. Fie pentru că s-au terminat banii pe parcurs, fie pentru că autorii lor nu s-au grăbit să le arate şi publicului. Unele filme erau aşteptate de anul trecut sau de acum doi ani. Deşi mai e o lună până la toamnă, majoritatea datelelor de premieră nu sunt hotărâte.

Se ştie deocamdată care e primul film care intră pe ecrane - După ea, debutul în lungmetraj al Cristinei Ionescu, în care rolul principal e deţinut de Dragoş Bucur şi care iese pe ecrane pe 31 august. Proiectul a câştigat la CNC acum câţiva ani. Pe 28 septembrie 2007 are premiera Logodnicii din America, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Proiectul, scris de Eva Sârbu şi produs de Ager Film, a câştigat finanţare de la stat în 2004. Este o dramă intimistă a cărui acţiune are loc în zilele noastre, reînviind trecutul prin intermediul istoriei personajelor care au semnat sau nu pactul cu Securitatea. Maria Ploae, Tamara Creţulescu şi Marcel Iureş alcătuiesc un triunghi sentimental ale cărui unghiuri nu se netezesc decât printr-un sacrificiu uman. Nicolae Mărgineanu a organizat de curând o vizionare cu copia zero a filmului.


Cocoşul decapitat intră întâi în sălile din Austria

Cristian Mungiu nu ştie sigur când va organiza premiera multaşteptatului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, dar speră ca pe 13 să aibă premiera de gală, iar pe 14 septembrie filmul să intre deja în cinematografe. Din datele obţinute de la Agenţia Champions, tot pe 14 septembrie ar putea avea premiera şi filmul lui Mircea Daneliuc, Legiunea străină, al doilea film românesc produs de Castel Film, care a câştigat la concursul CNC în anul 2005.

Gheorghe Preda ne-a confirmat că iese cu lungmetrajul său de debut, Îngerul necesar în această toamnă, dar nici el nu are o dată sigură, ci "între 7 şi 15 octombrie". Filmul, produs de MDV, a câştigat finanţare în urmă cu patru ani, în aceeaşi sesiune la care au mai ieşit câştigătoare proiecte ca Italiencele, Lotus şi Orient Express, care au avut de mult premiera.

Radu Gabrea este relaxat. Aflat acum în filmări cu un alt proiect, Gruber (o poveste despre identitate şi toleranţă pe fondul celui de-al doilea război mondial), el nu-şi face probleme pentru că are deja stabilită data premierei austriece. Pe 29 august 2007, coproducţia Cocoşul decapitat are premiera la Viena, pe 30 august 2007 la Graz, după care intră în cinematografele austriece. Premiera mondială a Cocoşului decapitat a avut însă loc la Sibiu, în cadrul Festivalului Transilvania. El va intra probabil în cinematografele româneşti în octombrie, dar iarăşi nu se ştie când anume.

Alte două filme sunt posibile premiere ale toamnei - Pescuit sportiv de Adrian Sitaru şi Un acoperiş deasupra capului de Adrian Popovici. Ada Solomon, coproducător al filmului lui Adrian Sitaru (pe care îl recomandă ca "un fel de Cuţitul în apă") crede însă că filmul ar putea să nu iasă în această toamnă pentru a avea şansa unor festivaluri în străinătate. Iar Cornelia Paloş, producătorul filmului lui Adrian Popovici ne-a declarat că pentru a stabili data premierei aşteaptă ca CNC-ul să semneze protoculul cu TVR care să permită reclama gratuită a filmului pe micul ecran. Nae Caranfil a preferat să amâne pentru la primăvară premiera la Restul e tăcere. Filmul se află în acest moment în competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno, unul dintre cele câteva festivaluri de clasă A (care primeşte în competiţie doar premiere). Opţiunea sa pentru primăvară pare cea mai inspirată în condiţiile în care filmele deja anunţate chiar vor ieşi toate pe ecrane.


Codaşii nu sunt pedepsiţi

Experienţa ne arată însă contrariul, şi aici doar CNC-ul poate interveni, aplicând legea. Sau modificând-o, căci Ordonanţa de Urgenţă 39 stipulează că producţia unui film românesc "trebuie să înceapă în maximum 6 luni de la semnarea contractului, iar realizarea copiei standard nu trebuie să depăşească 2 ani de la acea dată". Nu am găsit în lege nici o referire la eventualele sancţiuni pentru cei care întârzie cu premiera şi nici n-am auzit ca cineva să fi fost tras la răspundere pentru că a tărăgănat producţia filmului. Există, de altfel, precedentul unor filme care au câştigat finanţare, dar a căror urmă s-a pierdut.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus