februarie 2003
Catch Me If You Can

STEVEN SPIELBERG – Regizor & Producător, a regizat, produs sau a fost producător executiv la 8 din primele 30 de filme aflate în topul tuturor timpurilor. Printre multele premii cu care a fost răsplătit se numără 3 premii Oscar pentru regie şi producător al filmului Lista lui Schindler şi încă unul ca regizor al filmului Saving Private Ryan. A fost de asemenea nominalizat la Oscar ca regizor pentru E.T., Raiders of the Lost Ark şi Close Encounters of the Third Kind.

Filmul Saving Private Ryan a primit 5 premii Oscar, a deţinut recordul încasărilor în 1998 iar Spielberg a fost răsplătit şi cu premiul Guild. Pe urmele adânci lăsate de acest film Spielberg a călcat alături de Tom Hanks producând pentru HBO serialul Band of Brothers (Camarazi de război). Serialul a fost onorat cu premiul Emmy şi cu Globul de Aur. În 1994 Lista lui Schindler a fost cel mai premiat film – cu 7 premii Oscar inclusiv pentru cel mai bun film şi regizor, cu 7 premii BAFTA şi un Glob de Aur.

Născut în Cincinnati, Ohio, Spielberg a crescut în suburbia oraşului Haddonfield, New Jersey şi Scottsdale, Arizona. A făcut filme de amator din adolescenţă, mai târziu studiind la Universitatea de Stat California din Long Beach. În 1969, scurt metrajul său Amblin (22 min) arătat la festivalul de la Atlanta i-a adus primul contract cu Universal, devenind cel mai tânăr regizor care a semnat un contract de lungă durată.

Patru ani mai târziu a regizat Duel care a fost foarte lăudat de critici şi bine primit de spectatori. A regizat seria Indiana Jones, Always, Hook, A.I. Artificial Intelligence şi mai recent Minority Report. În 1984 şi-a făcut propria firmă de producţie Amblin Entertainment unde s-au produs: The Goonies, Back to the Future 1, 2 şi 3, Twister, The Mask of Zorro, Men in Black II precum şi serialul E.R / Spitalul de urgenţă. În 1994 împreună cu Jeffrey Katzenberg şi David Geffen a format studioul DreamWorks SKG. Acest studio a produs trei filme care au luat trei ani la rînd premiul Oscar pentru cel mai bun film: American Beauty, The Gladiator şi A Beautiful Mind.


WALTER F. PARKES şi LAURIE MACDONALD– producători. Cei doi sunt soţ şi soţie şi conduc compania DreamWorks Pictures. Recent, Parkes a produs filmul Minority Report, cu Tom Cruise. Atât Men in Black II, recent pe ecrane, cât şi Men in Black îi au ca producători pe Parkes şi MacDonald.

Cei doi sunt producătorii executivi ai filmului The Gladiator, film distins cu 5 premii Oscar (între care şi Oscar-ul pentru cel mai bun film), Globul de Aur pentru cel mai bun film şi numeroase alte premii. Alte filme ce i-au avut ca producători executivi pe cei doi sunt The Time Machine, The Mask of Zorro, Deep Impact, Amistad şi The Peacemaker. În calitate de lideri ai DreamWorks Pictures, cei doi au avut parte de filme foarte apreciate precum American Beauty şi Saving Private Ryan.


JEFF NATHANSON – scenarist - a lucrat la câteva filme importante cum ar fi Rush Hour 1 şi 2, Twister, şi Speed 2. A terminat de scris scenariul pentru o nouă producţie DreamWorks - Terminal care îl va avea în rolul principal pe Tom Hanks.


FRANK W. ABAGNALE – autorul cărţii şi consultant este astăzi o autoritate foarte respectată în probleme de falsificări precum şi de securizarea documentelor. Cu toate acestea cu peste 35 de ani în urmă era mult mai bine cunoscut ca infractor. Între 16 şi 21 de ani a folosit identităţi false de profesor de liceu, doctor, pilot şi avocat, în acelaşi timp falsificând şi încasând cecuri de peste 2,5 milioane de dolari. Fraudele le-a făcut atât în SUA cât şi în alte 26 de ţări străine. Prins de poliţia franceză a petrecut 5 ani în închisori din Franţa, Suedia şi SUA.

După 5 ani a fost eliberat condiţionat şi sub supraveghere, FBI având nevoie de consultanţa lui în probleme de falsuri bancare. Peste 25 de ani a lucrat pentru agenţiile de stat americane. A pregătit generaţii de agenţi, a scris manuale, a predat la Academia FBI şi a susţinut peste 150 de seminare pe tema securizării documentelor şi a prevenirii falsurilor. A desenat multe modele de cecuri securizate deplin care sunt folosite de mii de sucursale bancare. A conceput modele ieftine şi sigure de cecuri ce se folosesc în afacerile mici şi este consilier al celei mai mari firme de audit financiar. În 1980 şi-a scris memoriile de tinereţe. Cartea s-a numit Catch me if you can ! / Prinde-mă dacă poţi !. Mai recent a scris The Art of the Steal.


JANUSZ KAMINSKI – imagine - este câştigător a 2 premii Oscar pentru Lista lui Schindler şi pentru Saving Private Ryan. A fost de asemenea nominalizat şi pentru Amistad. A lucrat foarte mult cu Spielberg atât la cele trei mai sus mentionate cât şi la A.I., Minority Report, The Lost World: Jurassic Park. Născut în Polonia a venit în SUA în 1981. A debutat în 2000 şi ca regizor cu filmul Lost Souls.


JEANNINE OPPEWALL – scenografia – este de două ori nominalizată la Oscar pentru LA Confidential şi Pleasantville. De curând a lucrat la The Sum of all Fears, Wonder Boys, Snow Falling on Cedars. În prezent lucrează la Seabiscuit.


MICHAEL KAHN – montaj – este de trei ori onorat cu Oscar pentru Saving Private Ryan, Raiders of the Lost Ark şi pentru Lista lui Schindler. A mai fost nominalizat pentru Empire of the Sun, Fatal Attraction. A mai lucrat la Minority Report, A.I., Jurassic Park, Indiana Jones – toată seria, Hook.


JOHN WILLIAMS – muzică - are în palmares 5 premii Oscar, trei Globuri de Aur, un premiu British Academy şi premii Grammy. A mai fost nominalizat de 36 de ori la Oscar, cel mai recent pentru Harry Potter şi A. I.. Filmografia sa cuprinde : Superman, The Patriot, Indiana Jones, Sabrina, JFK, Home Alone, Star Wars, Jaws, E.T., Schindler List, Saving Private Ryan, Minority Report şi multe altele. Cu Spielberg a lucrat la 20 de filme.




Regia: Steven Spielberg Cu: Tom Hanks, Leonardo DiCaprio, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, Amy Adams

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus