Suplimentul de cultură / august 2007
Concert Jethro Tull 2007
Jethro Tull vin la Sibiu. Pe 30 august 2007, legendara trupă rock va susţine un concert în Piaţa Mare. Intrarea va fi liberă, evenimentul fiind organizat de Fundaţia ARTmania, în parteneriat cu Asociaţia Sibiu CCE 2007, Primăria Municipiului Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Alături de cine va cînta Ian Anderson, liderul trupei cunoscută ca o "mare familie", şi ce fel de piese vor interpreta cei de la Tull, aflaţi dintr­un interviu acordat de către Ian Anderson.

Veronica D. Niculescu: După cum aţi spus cîndva, Jethro Tull este "an extended family" (o familie extinsă). Care sînt muzicienii care vi se vor alătura în concertul de la Sibiu?
Ian Anderson: John O'Hara, la clape, James Duncan la tobe, David Goodier la bas şi Florian Opahle la chitară. Toţi sînt muzicieni care au cîntat alături de mine în spectacole solo sau orchestrale, în ultimii cîţiva ani. Martin Barre (singurul membru stabil al trupei, alături de Anderson - n.r.) este în vacanţă la reşedinţa sa din Canada, pentru trei săptămîni, iar Doane Perry (bateristul trupei - n.r.) lucrează la un proiect, o înregistrare în SUA.

V.N.: Primăvara aceasta a fost o perioadă bună pentru fanii Jethro Tull - EMI / Chrysalis a scos Best Of Acoustic Jethro Tull. Ce ne puteţi spune despre acest album?
I.A.: Este o colecţie a cîtorva dintre piesele mele acustice favorite, scoase de-a lungul anilor. Cele mai multe albume Jethro Tull conţin atît piese acustice, cît şi electrice, aşa că era firesc să mă concentrez asupra acestui aspect al trupei, pentru fanii muzicii acustice. Pînă la urmă, eu sînt tipul unplugged într-o trupă rock!

V.N.: V-aţi creat o tradiţie unplugged de-a lungul anilor. La Sibiu va fi un show acustic sau un amestec de materiale acustice şi electrice? Veţi cînta piese noi sau veţi relua anumite bucăţi deja cunoscute?
I.A.: Va fi un amestec de vechi şi nou, electric şi acustic. Ca toate concertele Jethro Tull. Vor fi cîteva bucăţi de pe albumul nostru nou, care urmează să fie înregistrat în curînd, dar şi cîteva rearanjamente ale bucăţilor deja clasice ale Tull, precum şi anumite aranjamente deja familiare ale unor cîntece.

V.N.: Faceţi turnee deja de aproape 39 de ani. Publicul din România abia aşteaptă să vă asculte, după concertele din Bucureşti, din 2004 şi 1994. La ce vă aşteptaţi voi de la publicul român?
I.A.: Nu aştept nimic! Eu iau lucrurile aşa cum vin. Eu voi fi acolo ca să am un concert bun. Dacă şi altcineva se mai simte bine, ăsta-i un bonus! "If the weather is nice, the legs are brown and the cockerel crows in the morning sun, then it's a good day in the countryside"...


Profil: 60 de milioane de albume vîndute

Jethro Tull s-a format în 1968, a vîndut 60 de milioane de albume cu cele 30 de discuri, a susţinut peste 2.500 de concerte în 40 de ţări şi îşi continuă turneele, cu o medie de o sută de concerte pe an. În cei aproape 40 de ani de activitate, componenţa grupului a suferit numeroase modificări, beneficiind de aportul a numeroşi muzicieni de calibru, care le-au stat alături în diverse perioade singurilor doi membri stabili: vocalistul şi instrumentistul Ian Anderson şi chitaristul Martin Barre.

Jethro Tull şi-au început cariera ca o trupă de rhythm and blues, gen foarte popular în Anglia anilor '60. Liderul Ian Anderson, omul care a introdus flautul în muzica rock, a adus un sunet inconfundabil muzicii trupei. Aqualung (1971) a fost albumul care le-a impus numele pe piaţa muzicală şi este considerat şi astăzi de mulţi fani drept cel mai valoros material Jethro Tull, fiind şi cel mai bine vîndut - 7 milioane de exemplare.

Următoarele discuri i-au propulsat în poziţia de pionieri ai rockului progresiv. Albumul Thick as a Brick (1972) propune o premieră în muzica rock: conţine o singură piesă, lungă de 43 de minute, ce are două părţi.

Cu Songs from the Wood (1977) începe perioada folk a trupei, pentru ca anii '80 să îi găsească pe Jethro Tull experimentînd cu sunetul sintetizatoarelor şi tobelor programate, începînd astfel perioada de rock electronic a trupei. Atracţia pentru muzica clasică atinge apogeul cu A Classic Case (1985), o selecţie cu piesele cele mai cunoscute, interpretate alături de Orchestra Simfonică din Londra. Albumul Crest of a Knave (1987) primeşte Premiul Grammy pentru cel mai bun disc heavy metal.

Cele mai recente albume reflectă influenţele din timpul lungilor turnee în lume, o combinaţie de rock progresiv şi elemente specifice diferitelor culturi. În 2002, Jethro Tull a realizat primul DVD cu un concert live, iar în 2003 Ian Anderson a scos cel de-al patrulea album solo, Rupi's Dance, iar Jethro Tull a lansat The Jethro Tull Christmas Album. Acum, Jethro Tull lucrează la un nou album.


Componenţa oficială:
Ian Anderson - voce, flaut, chitară acustică, mandolină, armonică, bamboo flute
Martin Barre - chitară
John O'Hara - clape
David Goodier - bas
James Duncan - tobe
Doane Perry - tobe

1 comentariu

  • jethro tull
    [membru], 18.08.2007, 02:07

    îmi pare rău să aud că martin barre nu va fi prezent la sibiu. e al doilea pilon al trupei, alături de anderson... nu-mi imaginez cum va suna tull fără chitara distinctă a lui barre. va încerca înlocuitorul său să-l imite sau va veni cu ceva nou?

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus