Suplimentul de cultură / august 2007
Graffiti-ul prin excelenţă este considerat o artă efemeră, care trebuie descoperită şi înţeleasă ca act artistic. Pe plan internaţional, nu mai reprezintă doar un manifest urban, pînă acum înţeles ca act vandal, ci a început să fie popular, acceptat şi prezentat în situaţii legitime, accesul publicului la acest gen de artă fiind astfel facilitat.

Recent, s-au organizat expoziţii de graffiti în muzee mari din Austria, Statele Unite, în galerii private sau în spaţii neconvenţionale, cum a fost cazul expoziţiei Wooster on Spring din New York. Commonplayground susţine un stil de exprimare artistică tipic culturii de stradă: graffiti-ul. Asemeni conceptului lui Duchamp sau al lui Manzoni de ready-made, clădirile şi spaţiile abandonate pictate de artişti devin galerii sau muzee în sine, fără a fi instituţionalizate, dar destinate publicului larg. Esenţa graffiti-ului se referă la posibilitatea imensă pe care orice cetăţean o are de a folosi spaţiul public care îi aparţine şi a cărui monotonie impusă este ruptă de prezenţa acestor lucrări inserate în aria urbană.

Commonplayground vorbeşte despre spaţiul public comun, "locul de joacă" al tuturor, pe care îl putem înfrumuseţa şi re-estetiza chiar şi într-un mod efemer, cu lucrări care poate vor rămîne acolo unde au fost create sau vor dispărea.

Cei trei tineri artişti participanţi - RIPO, OBES şi SINBOY - au împărţit un spaţiu comun, în Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, unde au realizat lucrări personale, dar şi comune, reuşind să îşi combine stilurile, concepţiile şi să transforme un spaţiu care le aparţine acum datorită intervenţiei lor.

RIPO s-a născut într-un cartier industrial din vestul New York-ului, iar maniera sa de lucru se aseamănă foarte mult cu tehnicile tipografice, deşi ilustrativul este încă puternic, şi conţine comentarii asupra unor noţiuni ca: viaţa urbană, frumuseţea, libertatea, consumerismul şi folosirea spaţiului public. RIPO vine de la verbul englezesc to repossess (a reintra în posesie; a stăpîni), care reflectă mesajul promovat de artist: de a folosi estetica pentru a re-obţine controlul asupra vieţii personale; de a exersa existenţa în afara unei culturi de consum furnizată constant.

SINBOY este un artist de origine britanico-spaniolă, cunoscut deja publicului din Bucureşti. Lucrările lui, realizate cu spray-uri sau cu vopseluri, făcute pe pereţii interiori sau exteriori ai clădirilor sau pe alte materiale comune, sînt recognoscibile prin stilul personalizat şi prin caracterele / personajele omniprezente.

OBES este un nume nou pentru România, un artist de origine belgiană, a cărui creaţie gravitează în jurul problemelor sociale, culturale. Instalaţiile lui sînt inserate delicat în arii urbane şi nu numai, animînd peisajul cu imagini noi. Lucrările - realizate 3D, din diferite materiale, pictate - sau proiectele sale denotă o preocupare deosebită pentru societatea contemporană, pentru poziţionarea artistului în şi faţă de societate şi oraş.

Commonplayground şi-a dorit să familiarizeze publicul din România cu conceptul de graffiti şi să implementeze ideea că graffiti-ul este o artă deoarece, recent, multe instituţii de cultură şi media vorbesc despre graffiti ca un stil artistic în sine, intrat deja în circuitul expoziţional al muzeelor, al galeriilor de artă contemporană şi chiar al pieţei sau tîrgurilor de artă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus