septembrie 2007
Zilele dansului - Restart '07
"Deschidem stagiunea 2007-2008 cu gîndul la Marele Premiu pe care instituţia noastră l-a primit anul trecut din partea Revistei Cuvântul pentru «impunerea unui spaţiu nou şi dinamic şi deschiderea unei arte cu public specializat spre zone multiple ale culturii de azi». Lansăm publicului noi provocări de a descoperi arta dansului nu doar ca pe o disciplină, ci ca pe o paradigmă culturală în care inovaţia, gustul pentru risc, diversitatea estetică şi pluralismul discursurilor artistice sînt sinonime cu spectacolele în premieră, numele sonore ale scenelor internaţionale, debuturile coregrafice şi filmele, festivalurile şi proiectele interdisciplinare." (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti)

Stagiunea CNDB a debutat cu spectacolele rezultate din două proiecte europene organizate de Fundaţia Proiect DCM. Sîmbătă 1 septembrie 2007 au fost prezentate lucrările Migrant Body #1, în coregrafia Soniei Brunelli (Italia) şi Migrant Body #2, sub semnătura coregrafei Triin Reemann din Estonia. Luni 3 septembrie 2007, CNDB a prezentat dreams.land de Cosmin Manolescu şi Broken car de Bernard Baumgarten (Luxemburg).

Sîmbătă 8 şi duminică 9 septembrie 2007 va avea loc, în premieră, prezentarea lucrării Coada şoricelului a dramaturgului portughez Rui Catalăo, aflat pentru prima oară în ipostaza de coregraf.

În 14 şi 15 septembrie 2007, tot în premieră, va fi prezentată lucrarea Der Weg des geringsten Wiederstandes (Calea celei mai mici rezistenţe), avîndu-l ca autor pe Sergiu Matiş, iar ca protagonişti pe Caroline Eckly şi Sergiu Matiş (Tanztheater Nürnberg).

Cinematograful de dans, o componentă mobilă a Mediatecii CNDB, îşi va face apariţia pentru cîteva săptămîni, în fiecare zi de joi, în spaţiul Terasei La Motoare de pe Teatrul Naţional. Dansul eliberat de sala de spectacol va fi prezent în atenţia publicului prin spectacole care reprezintă repere în arta coregrafică internaţională, realizate special pentru a fi expuse sub această formă cinematografică. Filmele cu care deschidem această serie de proiecţii sînt: Trans(e) de Regine Chopinot şi Le laveur de vitres de Pina Bausch.

În perioada 27-30 septembrie 2007, CNDB prezintă Restart 2007, un eveniment de promovare a celor mai recente creaţii coregrafice realizate de 14 creatori români. Spectacolele din cadrul Restart 2007 vor fi jucate în prezenţa mai multor directori de teatre şi festivaluri din ţară şi din străinătate, pe care CNDB i-a invitat cu scopul de a promova coregrafia contemporană din România şi de a crea premisele pentru viitoare colaborări naţionale şi internaţionale. Restart 2007 va oferi publicului larg posibilitatea de a vedea sau revedea multe dintre lucrările şi spectacolele stagiunii trecute, într-un eveniment condensat de 4 seri, în care vor fi prezentate solo-uri şi lucrări de grup, filme, şi două lucrări în avanpremieră.

Explore dance festival 2007 - Festivalul internaţional de dans contemporan pentru tineri coregrafi, organizat de ArtLink şi CNDB, va avea loc în perioada 22 - 28 octombrie 2007, toate spectacolele fiind găzduite de CNDB. Relaţia dintre identitate şi mesajul coregrafic a stat la baza conceptului acestui festival iniţiat de Asociaţia ArtLink, în care vor fi prezentate 12 spectacole din România, Franţa S.U.A, Croaţia, Estonia, Cehia, Spania şi Olanda.

Centrul Naţional al Dansului - Bucureşti va fi prezent şi anul acesta cu un modul de dans în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, în care va prezenta două producţii proprii prezentate în premieră. Spectacolele poartă semnătura autorilor Ion Dumitrescu şi Valentina de Piante. Modulul de dans al FNT o va avea invitată specială pe celebra coregrafă portugheză Vera Mantero, una dintre personalităţile remarcabile ale dansului contemporan internaţional. Creaţiile coregrafei Vera Mantero constituie indiscutabile puncte de reper pentru schimbarea de traiect pe care dansul contemporan a suferit-o în ultimele decenii. Două dintre solo-urile care au făcut-o celebră vor fi prezentate în modulul de dans: One mysterious Thing, said e.e.cummings* şi Perhaps she could dance first and think afterwards.

O nouă serie de premiere - I See Art Everywhere de Eduard Gabia, Cioburi de ploaie de Andreea Căpitănescu şi Interviul de Daniel Popa va avea loc pînă la finele anului 2007, ca urmare a celei de-a doua selecţii de programe şi proiecte pe care CNDB a organizat-o în luna august 2007.

Continuarea proiectelor Sertar, CorpoRealităţi şi derularea proiectului internaţional Dance Residency Project (realizat în parteneriat cu Institutul Goethe şi Institutul Francez, alături de Tanzquartier Wien, Centre Nationale de la Danse, Paris, Kanuti Gildi SAAL, Talin, DAAD Berlin şi CDU - Zagreb) anunţă o stagiune irezistibilă la Centrul Naţional al Dansului - Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus