Suplimentul de cultură / septembrie 2007
Proiectul Spaţiul Public Bucureşti / Public Art Bucharest 2007 atinge punctul culminant. Proiectul, care a debutat în luna aprilie 2007, îşi propune să creeze o platformă pentru discuţii şi dezbateri care să exploreze relaţia dintre arta din spaţiul public şi contextul social şi politic. Actuala etapă a proiectului cuprinde o lună de evenimente, la care participă artiştii Mircea Cantor, Nicoleta Esinencu, grupul H.arta, Daniel Knorr, Dan Perjovschi şi Lia Perjovschi şi care încep pe 15 septembrie 2007.

Dan Perjovschi va propune, între 15 şi 22 septembrie 2007, un ansamblu de statui vii intitulat Istorie / Isterie 2 în Piaţa Universităţii, care readuce în memoria locuitorilor un moment din istoria recentă a României, mineriadele de la începutul anilor '90. Lia Perjovschi va deschide, de pe 17 pînă pe 22 septembrie 2007, arhiva sa de artă contemporană din Str. General Berthelot nr. 12, care a funcţionat în perioada 1985-2007 ca atelier deschis şi proiect de cercetare şi educaţie alternativă.

Timp de o lună, artistul Daniel Knorr va invita publicul bucureştean să călătorească în patru tramvaie obişnuite din transportul în comun al Capitalei, ce vor fi folosite ca suport pentru reprezentarea vizuală a unor instituţii naţionale din România, precum Armata, Crucea Roşie sau Poliţia.

Nucleul proiectului Spaţiul Public Bucureşti / Public Art Bucharest 2007 va fi Project Space, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România, un loc de întîlnire şi informare unde vor avea loc evenimente zilnice organizate de grupul H.arta, într-un program ce constă în prezentări, discuţii, ateliere şi performance-uri. Un alt proiect, Peisaj în curtea din dos a oraşului de Şerban Sturdza şi Virgil Scripcariu, provoacă locuitorii Capitalei şi reprezentanţii instituţiilor publice la un moment de reflecţie asupra modului sistematic în care spaţiul verde din oraş este distrus pentru a face loc ansamblurilor comerciale sau rezidenţiale.

Artista Nicoleta Esinencu invită la o incursiune în cartierele Bucureştiului printr-o piesă de teatru despre discriminare, pe traseele parcurse în fiecare dimineaţă de romi în căutare de fier vechi, care va fi reprezentată pe 16 septembrie 2007, la punctul de colectare de fier vechi de pe strada Lizeanu.

Un film realizat de Mircea Cantor în urma unei cercetări despre obiceiul tăierii mieilor în perioada sărbătorilor de Paşte şi schimbările prin care trece societatea românească post-comunistă supusă noilor reglementări ale Uniunii Europene, Tăcerea Mieilor, va fi prezentat în premieră la sediul Institutului Cultural Român, pe 16 septembrie 2007 şi va fi difuzat la TVR Cultural în luna octombrie 2007.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus