Dilema Veche / septembrie 2007
În perioada 30 august - 2 septembrie, la Sfîntu Gheorghe s-a desfăşurat festivalul de muzică electro Delta Music Fest, organizat de Fundaţia Anonimul, un alt festival poluant recomandat de ecologiştii care tot insistă să "salveze" Delta. Cum oricînd se mai pot găsi locuri de "salvat", aşteptăm festivaluri la vulcanii noroioşi, în Peştera Dîmbovicioara şi în rezervaţia de zimbri din Haţeg.


Sfîntu Gheorghe

În Sfîntu Gheorghe, unde străzile sînt acoperite cu un strat gros de nisip fin, cînd plouă se formează bălţi mari de apă pe străzi ce adăstează acolo zile bune, dacă nu e soare arzător. În centru sînt cîteva magazine de unde se pot cumpăra diverse nimicuri şi mîncare. Satul e liniştit, cu cîţiva copii jucîndu-se pe străzi cu o minge dezumflată. E un loc mai bun de făcut fotografii decît festivaluri. Trocariciul mai vîntură praful de pe străzi o dată pe oră, cîteva căruţe trec în acelaşi scop, căutînd clienţi dornici de plimbare pînă la plajă. Satul e departe de plajă, mergem de jumătate de oră şi mai avem de mers. S-au făcut strugurii în Sfîntu Gheorghe.

Oamenii stau pe la garduri şi nu-i mai miră hainele, frezele şi piercing-urile debarcate în sat. Atîtea evenimente complicate, care nu au nimic de-a face cu viaţa lor, s-au derulat în ultimele trei luni, încît au văzut cam tot ce era de văzut. Săteanca la care mergem rîde: "Au venit ăştia cu Anonimul, acum facem şi noi turism de festival. Dar eu am oameni care vin de 19 ani la mine, pentru mine ăia contează, eu pentru ei mă pregătesc. Pe ăştia care vin cu festivaluri, îi aştepţi o dată, nu ştii dacă mai vin şi a doua oară. Ce, parcă ştiu eu ce o să mai fie la anu' aici?". E profesoară de matematică şi informatică într-un alt sat de pe Dunăre, deşi nu-i place nici una, nici alta. A terminat coregrafia, dar numai catedra asta era liberă, aşa că a acceptat.

Săteni cu barcă şi autorizaţie organizează plimbări în rezervaţie pentru 30 de lei de persoană. O masă pescărească în casa unei localnice ne-a dus la 20 de lei de fiecare, cu borş de peşte (somn şi crap), o minunăţie. Plaja e frumoasă şi pustie. A plouat şi nisipul s-a transformat într-un fel de lavă umedă, împunsă ici-colo de cîte un arbust singuratic. Este loc şi pace. Cum aşa ceva nu mai găseşti de mult în alte locuri similare, mă aştept ca în cîţiva ani, cu un marketing bun, să nu mai fie nici aici. Şi băieţii au dovedit că ştiu marketing.


Între camping şi scenă

Camping-ul de 4 stele arată foarte bine, dar nu pentru un loc ca acest sat pitoresc din Deltă. Am o mare problemă: la cantină puţin peşte, în schimb mulţi mici, multe grătare, frigărui, şniţele. Mi-a rămas în cap localul de la Ostrov unde, pe malul Dunării, patronul unicului loc unde se poate mînca ceva în aşteptarea bacului îşi întîmpină oaspeţii cu mici. Atît, doar mici, nu "mici şi peşte". Rămîn şi la Sfîntu Gheorghe în aceeaşi stare de perplexitate: sîntem nevoiţi să mîncăm cartofi prăjiţi între Dunăre şi mare, ciorbă de peşte nu au. În acest loc unde mi-aş fi dorit o cherhana, am văzut că se vînd hamburgeri, în schimb nişte oameni deştepţi şi-au făcut o baltă cu peşte şi o cherhana cu mîncare bestială, la ieşirea din Braşov.

Organizatorii s-au confruntat cu o mică problemă: au aşteptat ceva mai mulţi oameni decît au venit. Aş putea să mă hazardez un pic la cifre şi să estimez că au fost vreo 300 de plătitori de bilet. În criză de public, organizatorii au împărţit invitaţii prin sat. Ca urmare, un interesant public eterogen şi-a bălăngănit capul în ritmuri electro trance, funk şi trip-hop. Cîţiva localnici veniseră cu familia, alţii veniseră cu "tovarăşii", îşi făceau de cap cu cîte o sticlă de ceva ieftin şi bun şi mai urlau din primul rînd către artişti: "Bă, vrei să te tund? Zi, mă, te tund? Cînţi şi tu ceva frumos, să-ţi trăiască familia?!".

Cred că Shukar Collective s-au pliat cel mai bine pe gusturile comune ale ambelor tabere: cei care plătiseră bani să vadă cîţiva DJ tari şi cei care nu plătiseră nimic şi nici nu înţelegeau fantezia. Mi-au plăcut Coldcut, care au fost cap de afiş în ultima seară şi au strîns probabil cel mai mare număr de oameni, mixînd impecabil pe muzică mergînd de la Led Zeppelin la Rage Against the Machine. Au mai prins bine şi Sofa Surfers, care au prezentat un trip-hop dub destul de psihedelic. Programul a fost un pic decalat, schimbat, unele trupe mutate, Coldcut a deschis ultima seară, drept pentru care era cît pe ce să îi ratăm. În afară de numele mari pentru care publicul s-a regrupat în faţa scenei, trupele de warm-up au mixat în faţa a cîţiva oameni. În fiecare seară, între orele 1-2 noaptea, se cam rarefiau spectatorii. Toate numele mari au fost mutate în deschiderea serilor, ca să aibă totuşi parte de ceva audienţă.

Băutura servită la un singur bar se obţinea greu, după prestaţia de jumătate de oră la o coadă infernală, cu oameni înjurînd, întrebîndu-se ce s-ar fi întîmplat "dacă ar fi venit spectatorii la festival grupa mare". Atmosfera a fost relaxată, oameni îmbrăcaţi cool, cu atitudine junk, cunoscători de muzică şi mari consumatori de concerte şi festivaluri, brand-addicts, art directori şi bursieri în Berlin, cîţiva artişti, un festival foarte colorat care s-a intitulat cel mai verde festival, deşi am aflat că poliţia de frontieră făcea razii în civil.


Marketing şi grămezi de gunoaie

Monstrul din sticle de plastic pe care l-au construit voluntarii după un proiect susţinut de "Salvaţi Delta Dunării" şi Energy Holding este tot acolo. Un pic mai strîmb, mai deşelat, cu solzii zburătăciţi de vîntul puternic, dar este acolo, ca şi cei doi fraţi mai mici care îl urmează în şirul indian al mizeriei. Nu doar monstrul, ci şi grămezile de gunoaie adunate de voluntari de pe plaja din Sfîntu Gheorghe zac în acelaşi loc. La o lună după terminarea evenimentului şi oficializarea mîndră a rezultatului, nimeni nu s-a ocupat de cel mai mic dintre detaliile acţiunii: să care gunoaiele adunate, în atîtea zile, din acest loc. Este legitimă întrebarea care se naşte în capul fiecăruia dintre noi în timp ce dăm tîrcoale monstrului: care a fost adevăratul scop al acţiunii de curăţare a Deltei, căci se pare că nu curăţenia îi interesează pe aceşti domni. Cum ziceam, ştiu că se pricep la marketing. V-a plăcut scamatoria? Căci mai urmează cîteva, cu siguranţă.

Am auzit oameni punînd pariuri dacă va urma o altă ediţie a festivalului Delta Music Fest. În mod normal, ar trebui să îl considerăm un eşec organizatoric, cu participare sub aşteptări. Cunoscătorii de muzică îşi doresc să mai vadă asemenea nume adunate într-un maraton de acest gen. Pe de altă parte, nu îşi doresc neapărat să călătorească 12 ore pentru acest lucru, iar locaţia li se pare extrem de neinspirată. Numai asta poate salva Sfîntu Gheorghe de cei care au "salvat" Vama Veche. Faptul că e cocoţat în marginea lumii, între ape, îl poate ajuta să rămînă pustiu şi sălbatic, cu mai multe animale sălbatice şi mai puţine pet-uri. Este loc pentru festivaluri şi în altă parte, însă preţul pămîntului în zonă are tendinţa crescătoare.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus