Libertatea / septembrie 2007
Rush Hour 3 / Ora de vîrf 3 e un fel de Ratatouille cu cafturi şi chinezi. De ce Ratatouille? Pentru că acţiunea se petrece - în mare parte - la Paris, restaurantul e-nlocuit de Turnul Eiffel pe post de grătar gigant iar în locul mirodeniilor îi reîntîlnim pe aceiaşi Jackie Chan şi Chris Tucker în chip de curry şi piper...

Brett Ratner asigură - pentru a treia oară - regia acestei comedii de acţiune şi, deşi acţiunea e previzibilă de la o poştă, există cîteva momente care reuşesc să ridice adrenalina comică pe semi-culmile acestui semi-gen. Meritul pare să fie al scenaristului Jeff Nathanson (acelaşi de la Rush Hours 2, dar care a scris scenariile şi pentru două din filmele lui Spielberg: Catch Me If You Can şi The Terminal), iar unul din aceste momente are drept principal protagonist chiar Turnul-grătar sus-amintit: combinaţia între "figura impusă" a caftului la înălţime şi inventivitatea soluţiilor pe care Ratner, cu complicitatea lui Nathanson, le-a găsit pentru a te ţine în suspans şi voie bună primeşte notă mare de la orice degustător al acestui "steak tartar"!

În rest, nu prea sînt multe de spus. Chan şi Tucker arată cam obosiţi (trebuie stat, ca de obicei, pînă la genericul final pentru a vedea - rîzînd în hohote - cît de greu se construiesc cascadoriile, inclusiv cascadoriile verbale!), iar chimia dintre ei pare mai mult o reţetă deja-sleită decît un amestec surprinzător de ingrediente. Tucker, în special - care-şi reia vorbitul ăla de mitralieră armată cu o ciocănitoare -, a ajuns să semene cu Aurelian Temişan & Cabral, ceea ce nu este un atu; Chan însuşi (care-a împlinit 53 de ani!) seamănă cu umbra palidă a celui care a fost, încercînd din greu să se ţină de Jackie în timp ce acesta face tumbe prin aer în amintirea vremurilor bune...

Surprizele vin din altă parte. Dacă Noemie Lenoir arată destul de "hot" în chip de Beyonce locală, cu o chelie tatuată în locul diamantului roz, scurta apariţie a actorului-regizor Yvan Attal (în chip de şofer de taxi foarte parizian, care trece de la anti-americanism la pro-bushism în cursul unei singure curse!) este savuroasă - mai ales că este completată de şi-mai-scurta apariţie a lui Julie Depardieu pe post de soţie-jandarm... Iar dacă prezenţa veteranului Max von Sydow în distribuţie (marele actor bergmanian joacă rolul unui distins ministru francez) intră în "fişa postului" acestui gen de producţii, compoziţia lui Roman Polanski - cu două scurtissime apariţii în postură de comisar-şef cu mustăcioară - e de super-efect.
Regia: Brett Ratner Cu: Chris Tucker, Jackie Chan, Hiroyuki Sanada, Youki Kudoh, Max von Sydow

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus