septembrie 2007
Festivalul de teatru Poveşti pentru copii şi oameni mari, Alba Iulia, 2007
În perioada 3-7 octombrie 2007, la Alba Iulia se va petrece ediţia a-II-a a Festivalului de teatru Poveşti pentru copii şi oameni mari.

Festivalul este organizat de Teatrul de Păpuşi Prichindel Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, având parteneri principali: Uniunea Teatrelor din România (UNITER), Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT) - secţia Română, Teatrul Odeon din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă ION DACIAN, Uniunea Scriitorilor, UNATC, secţia Teatrologie, Centrul Cultural American şi Institutul Polonez.

Tema festivalului este POVESTEA, povestea care ne deschide, pentru prima oară, interesul pentru cunoaştere, călătorii, pentru lumi imaginare, apetitul spre joc, spre comunicare şi împărtăşire a experienţelor. Orice lucru poate deveni interesant dacă are o poveste frumoasă. Depinde de noi cum le arătăm copiilor noştri lumea şi viaţa. Depinde de noi cu ce bagaj cultural pleacă ei la drum. Noi le stabilim, deocamdată, reperele şi importanţa lucrurilor.

Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2006, între 4 şi 8 octombrie fiind de un real succes. Pentru această ediţie, managementul festivalului (Alina Moldovan şi Ioana Vieru) au fost nominalizate la premiile acordate de Radio România Cultural.

Prima ediţie a prezentat publicului: spectacole de teatru, expoziţii, lansări de carte, ateliere, concerte, spectacole în aer liber, teatru radiofonic. Prima ediţie a avut un enorm succes la publicul din Alba Iulia. Calitatea evenimentelor prezentate precum şi unicitatea unui astfel de festival în peisajul românesc, în speţă cel din Alba Iulia şi zonele limitrofe, sunt două dintre elementele care au contribuit decisiv la percepţia pozitivă a festivalului de către un public numeros. Un alt element extrem de important care a asigurat o receptare benefică a evenimentului, atât în rândul publicului dar şi în rândul specialiştilor, profesioniştilor şi artiştilor de teatru a fost latura educativă a festivalului care şi-a propus şi a reuşit să îmbine artele cu educaţia tinerilor şi dezvoltarea comunitară. Programul festivalului a cuprins pe lângă spectacole şi evenimente o serie de ateliere, de la artele spectacolului la ecologie. Un feed-back pozitiv a fost participarea masivă a copiilor şi adolescenţilor la aceste ateliere precum şi rezultatele artistice pe care aceştia le-au obţinut, rezultate care au fost prezentate publicului din Alba Iulia spre finalul festivalului. Este lesne de înţeles de ce un astfel de festival trebuie să îşi continue existenţa şi să şi-o dezvolte prin intermediul unor manifestări înalte: majoritatea locuitorilor din Alba Iulia (situaţie des întâlnită în mai toate oraşele de provincie) nu au acces la viaţa culturală din capitală sau alte oraşe mari. De aceea este foarte important (iar Poveştile... au urmărit cu predilecţie şi această direcţie) ca evenimentele de calitate să devină accesibile publicului din astfel de zone. Din acest punct de vedere, Poveştile... au reprezentat un adevărat regal teatral, aducând laolaltă multe dintre cele mai bune spectacole ale instituţiilor mari de teatru, o micro-stagiune de elită la care au participat celebrii artişti ai scenelor româneşti.

Anul acesta programul festivalului va cuprinde, pe lângă spectacole de teatru, expoziţii, lansări de carte, audiţii de teatru radiofonic, spectacole lectură, recitaluri atât pentru adulţi cât şi pentru copii şi ateliere adresate copiilor cu vârste cuprinse între 3-14 ani, o serie de participări internaţionale, spectacole care au fost prezentate în cadrul unor mari festivaluri internaţionale: Flamenco Vivo, compania celebrului cantautor de flamenco Luis de la Carrasca (Festivalul de la Avignon), Théâtre de l'Opprimé, Paris cu producţia În umbră, regia Rui Frati, Revizorul, de N.V. Gogol, regia Horaţiu Mălăele (Festivalul de la Edinburgh), Teatrul de păpuşi Grodno cu Macbeth (Belarus) şi Vise colorate, co-producţie Teatrul de Marionete Arad şi Teatrul de păpuşi Alba Iulia (Festivalul de la Avignon).

Pe lângă acestea au fost selecţionate unele dintre cele mai performante şi active instituţii de teatru din Bucureşti, fiecare cu câte o microstagiune:
Teatrul Odeon cu Ionesco - Cinci piese scurte, regia Alexandru Dabija; E doar sfârşitul lumii, de Jean-Luc Lagarce, regia Radu Afrim şi Şefele, de Werner Schwab, regia Sorin Militaru.
Teatrul ACT - Capra sau Cine e Sylvia?, regia Alexandru Dabija; Oleanna, regia Andreea Vulpe
Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian cu Broadway-Bucureşti; Bal; Opereta cântă, râde şi dansează; Invitaţie la vals; Concert simfonic.

Surprizele nu se opresc aici, în program aflându-se şi două ateliere susţinute de Oana Leahu şi Mihaela Michailov precum şi un workshop de teatru forum realizat de iniţiatorii celebri ai acestei metode, Théâtre de l'Opprimé, Paris.

Vineri, 21 septembrie 2007, în prefaţa festivalului, publicul din Alba Iulia se va întâlni cu un alt celebru artist al scenei: Răzvan Mazilu în spectacolul de dans Un Tango Más, în regia lui Alexandru Dabija.

Cea de-a doua ediţie a Poveştilor... se anunţă aşadar a fi una de.... poveste!